Za efikasne javne nabavke potrebno znanje i veće kazne

BEOGRAD, 10. septembra 2012. (Beta) - Za efikasan sistem javnih nabavki potrebna su znanja o toj oblasti, efikasna primena i oštrije kazne za nepoštovanje zakona, ocenilo je u ponedeljak Udruženje profesionalaca u javnim nabavkama Srbije.

Predsednik tog udruženja Stevan Radunović izjavio je na konferenciji o unapredjivanju i povećanju efikasnosti sistema javnih nabavki da je predlog novog zakona o javnim nabavkama napravio pomak u antikorupcijskom delu i povezivanju institucija.

Prema njegovim rečima, propuštena je šansa da se smanji prenormiranost, odnosno nepotrebne formalnosti u sistemu javnih nabavki.

On je dodao da se veliki deo sredstava gubi kroz korupciju, neznanje i nepotrebne formalnosti u javnim nabavkama.

Predsednik udruženja javnih tužilaca Srbije Goran Ilić ocenio je da je postupak javnih nabavki previše složen i da treba biti jednostaviji, a da je u isto vreme potrebno očuvati transparentnost postupka.

Ilić je rekao da je u javnosti zastupljeno mišljenje da u javnim nabavkama ima više korupcije, nego što je stvarno stanje, a razlog je što sudovi nemaju kapacitet da procesuiraju najteže slučajeve korupcije.

Pogledajte još