Kira Najtli: Ana Karenjina je udarac u stomak!

Iako ovo nije prvi put da se ekranizuje ovaj klasik ruske književnosti - roman Lava Tolstoja "Ana Karenjina", od prve najave, sa velikom potvrdom prvih kadrova, bili smo uvereni da će upravo ono što radi Džo Rajt biti najbolja verzija.

Mada nas domaća premijera čeka, kako se najavljuje, tek početkom 2013., izuzetno pozitivne reakcije na ovaj film, nakon premijere u Londonu (foto galerija) i projekcije na Filmskom festivalu u Torontu, samo nam potvrđuju u ono što smo verovali od početka: Džo svemu daje svoju dušu, estetiku i obrt koji iznenadi čak i kada je dobro poznata priča u pitanju. Uostalom, tako je i bilo sa njegovom vizijom, takođe, klasika "Gordost i predrasude".

POGLEDAJ I: Ljubav, pedigre i... Ana Karenjina!

Zvezda Rajtove verzije filma "Ana Karenjina" je, sve više se čini, njegova omiljena glumica - Kira Najtli. Ona je, u intervjuu za kanadski "PostMedia News", imala samo reči hvale za ovaj film, a svoju junakinju je okarakterisala kao "veoma snažan lik".

Da li ste znali? Vronski je poginuo u Srbiji!
Nikolaj Nikolajevič Rajevski, pukovnik ruske vojske, koji je Tolstoju poslužio kao inspiracija za kreiranje lika grofa Vronskog, poginuo je u bici sa Turcima 20. avgusta 1876. kod sela Gornji Adrovac, nedaleko od Aleksinca, u samom srcu Srbije. Njegova želja, koju mu je porodica i ispunila bila je: "Ako poginem, srce mi ostavite u Srbiji, a telo prenesite u Rusiju." Njegovo telo je sahranjeno u selu Razumovska u Ukrajini, a srce mu je ostalo u porti manastira Sveti Roman kod mesta Đunis.

- Ona mi se ne sviđa sve vreme, ali mislim i da nije poenta da mi se uvek sviđa - kaže Kira o svojoj Ani koju opisuje kao "savršenu suprugu i savršenu majka, a povremeno i savršenu ljubavnicu". "Taj njen duh, koji se može nazvati i demonom, stalno je prisutan i ona mu se ne može odupreti", dodaje Kira.

Iako ima samo 27 godina, Kira veoma zrelo posmatra svoju junakinju i njenu životnu situaciju:

- Mislim da je sa sramom veoma teško živeti i verujem da je ona prekršila vlastiti moralni kodeks. Ona je heroina i antiheroina. Savršeni narcis. Mrzi se i voli istovremeno.

Kira je sa 18 godina prvi put pročitala Tolstojevu "Anu Karenjinu" i tada ju je doživela kao "lepu, lepršavu romansu". Međutim, godinama kasnije, tokom priprema za film, kako kaže, vizura joj je bila sasvim drugačija.

- Romansa igra samo malu ulogu. Prijateljstvo, seks, ludilo, samoća, ljubomora, nervoza - sve je tu i to se vrlo retko gleda kao celina, a ova knjiga ima sve to u sebi. Ova knjiga je kao udarac u stomak i upravo to ovaj film pokušava da postigne. U njemu se na ljubav gleda na prilično grub način - kaže Kira za "PostMedia News".

TREJLER: Ana Karenjina

Apsolutno se slažemo sa Kirom i jedva čekamo da je vidimo u ovoj zahtevnoj ulozi. Pored nje, u filmu igraju i Džud Lou kao Aleksej Karenjin i Aron Tejlor-Džonson kao grof Vronski.

Pogledajte još