Obeležen dan Univerziteta u Beogradu

BEOGRAD, 13. septembra 2012. (Beta) - Univerzitet u Beogradu u četvrtak je obeležio svoj Dan i 204 godine postojanja, a proglašeni su i najbolji studenti Univerziteta.

Za najboljeg diplomiranog studenta Univerziteta u Beogradu proglašena je Jelena Savić, koja je na Filološkom fakultetu diplomirala sa ocenom 10.

Najgradjeni su i studenti generacije sa 31 fakulteta u Beogardu, kao i studenti koji su napisali najbolje naučne radove iz svojih oblasti.

Na ceremoniju u Rektoratu Univerziteta prisustvovali su državni zvaničnici, predstavnici verskih zajednica i diplomatskog kora, a odlazeći rektor Univerziteta Branko Kovačević sumirao je rezultate postignute tokom svoja dva mandata.

"Najveći neuspeh za vreme mog mandata je bio to što nisam uspeo da objasnim Vladi da je obrazovanje ulaganje, a ne trošak", kazao je Kovačević osvrnuvši se na probleme sa finansiranjem univerziteta.

On je kao problem i neuspeh istakao i to što neki fakulteti još nemaju svoje zgrade i odgovarajući prostor za rad, poput Biološkog fakulteta.

"U botaničkoj bašti Jevremovac pravimo 'Skadar na Bojani'. Svake godine nam naplaćuju takse, a ništa ne gradimo", kazao je Kovačević.

On je kao najveći uspeh naveo to što je Univerzitetu Beogradu dospeo na "Šangajsku listu", medju 500 najboljih univerziteta na svetu i istakao da on završava mandat, ali da Univerzitet ima dobro rukovodstvo koje može da omogući ostanak i napredak beogradskog univerziteta na toj listi.

Čestitajući Dan Univerziteta ministar prosvete i nauke Žarko Obradović poručio je da se samo obrazovana Srbija može izboriti i očuvati svoje mesto u modernoj Evropi i da je obrazovanje mladih generacija, povećanje broja visokoobrazovanih ljudi i kvaliteta njihovog znanja, prvorazredni nacionalni i državni interes.

"Zato je potrebno da obezbedimo stabilno funkcinisanje sistema visokog obrazovanja i da samo visoko obrazovanje stalno unapredjujemo. Posebno je važno da u visokom obrazovanju zadržimo i unapredimo socijalnu dimenziju, da obezbedimo jednake šanse za sve, bez obzira na socijalni status i poreklo", poručio je ministar.

On je najavio da će se nastaviti sa izgradnjom i obnovom visokoškolskih ustanova i studentskih domova, u skladu sa tržišnim potrebama, kao i sa osnivanjem novih državnih visoko-školskih ustanova.

~

Pogledajte još