Uslovljavenje finansiranja RTS vrsta pritiska

BEOGRAD, 14. septembra 2012. (Beta) - Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović ocenio je u petak da najave potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića o budžetskom finansiranju Javnog servisa pod odredjenim uslovima države, mogu da se tumače i kao vrsta pritiska na uredjivačku politiku Radio-televizije Srbije.

"Ako će ped RTS-a, kako je naznačeno u tekstu, biti postavljeni odredjeni uslovi za korišćenje tih sredstava iz budžeta, dovodi se u pitanje nezavisnost i samostalnost uredjivačke politicke i kakvi će to biti uslovi", rekao je Obradović agenciji Beta.

U intervju za list Danas, Vučić je rekao da je vlast "ipak delimično" morala da se bavi finansiranjem Javnog servisa i da će biti ostavljen deo novca u rebalansu budžeta za te namene. Dodao je da to ne znači da će taj novac i biti utrošen na takav način već da "će tu postojati odredjeni uslovi države".

Obradović je rekao da kada se primenjuje model po kojem se Javni servis finansira iz budžeta, taj novac mora da bude opredeljen na isti način kao i u slučaju nezavisnih institucija.

Pogledajte još