Beograđani u rekreativnoj vožnji bicikla

U vožnji dugoj 10km, koju su organizovali UNDP i Sekretarijat za saobraćaj grada Beograda, učestvovalo je više od hiljadu građana, a na čelu biciklista, pored predstavnika UNDP Srbija, gospodina Vilijama Infantea, bio je i Ambasador Vensan Dežer, šef Delegacije EU u Srbiji, kao i predstavnici diplomatskog kora u Srbiji. Svi učesnici koji su tokom vožnje sakupili dva vaučera na cilju su dobili zanimljive nagrade.

„Cilj ove vožnje jeste, pre svega, promocija alternativne mobilnosti i ličnog bicikla kao ravnopravnog prevoznog sredstva u Beogradu, ali i podizanje svesti naših sugrađana o problemu povećanja intenziteta gradskog saobraćaja, negativnim posledicama koje on ima na životnu sredinu i značaju borbe za smanjenje negativnih efekata tog povećanja. Čast nam je da Beograd, upravo kroz naš projekat, i ove godine učestvuje u obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti. Ovo je samo prva u nizu aktivnosti koje će UNDP Srbija, uz podršku gradskih vlasti, organizovati tokom narednih sedam dana“ rekla je Nataša Martins, portfolio menadžer za klimatske promene, održivi saobraćaj i smanjenje metropolitenskih emisija, UNDP Srbija.

Evropska nedelja mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. septembra sa ciljem da podstakne lokalne uprave da uvedu i promovišu mere održivog saobraćaja i ponude građanima alternative upotrebi automobila. Deo je godišnje kampanje koja ima za cilj podizanje svesti javnosti o održivoj urbanoj mobilnosti i upotrebi javnog saobraćaja i bicikala, a koja se organizuje širom Evrope, uz podršku Evropske komisije i njenog generalnog direktorata za životnu sredinu.

Da podsetimo, već skoro dve godine UNDP Srbija, Sekretarijat za saobraćaj grada Beograda, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije i Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, sprovode projekat „Podrška održivom saobraćaju u gradu Beogradu“ sa ciljem da se poboljša infrastruktura upravljanja saobraćajem i podrži ekološki održiv razvoj
Beograda. Rezultati dosadašnjih istraživanja pokazali su da je u Beogradu vožnja bicikla popularna rekreativna aktivnost, ali da samo mali procenat građana koristi bicikl kao prevozno sredstvo. Studenti i zaposleni retko voze bicikl, a kao najčešće prepreke u korišćenju bicikla kao glavnog prevoznog sredstva, ističu bezbednost u saobraćaju i nedostatak biciklističkih staza.

Prijatelji vožnje koji su podržali projekat su Ciklo svet Srbija, Tour de Srbija, Zelena inicijativa, Zelena lista Srbije, Inicijativa za održivu urbanu mobilnost (IZUM), projekat Cikliranje i Capriolo.

Pogledajte još