Skandal: Dete na prodaju u oglasima!

Ovako je glasio oglas: Muški pol, tek izašla iz porodilišta, moguća zamena šaljem Aksom. Cena po dogovoru!

Bez obzira što je, najverovatnije, reč o šali, stručnjaci upozoravaju da je to uznemirujući sadržaj i da osoba koja je postavila oglas mora da snosi odgovornost.

Oglas je, u međuvremenu uklonjen.

Bez obzira da li je reč o stvarnoj ponudi ili nečijoj želji da privuče pažnju, ili nečem trećem, zaštitnica prava deteta Tamara Lukšić Orlandić je rekla za RTS da svako pominjanje trgovine decom treba shvatiti najozbiljnije.

"Ja bih pre rekla da je ovo test javnosti, ali mislim da bi nadležni trebalo da istraže do kraja i da vide kako je do toga došlo i da se takva vrsta zabave ne priređuje građanima. Za sve one koji imaju decu, koje žele da imaju decu, to je prosto uvredljivo", kaže Tamara Lukšić Orlandić.

U tužilaštvu podsećaju da je za trgovinu decom najmanja zaprećena kazna pet godina zatvora, a najveća 20 godina. Policija za visokotehnoliški kriminal je uklonila oglas, ali se istraga, kako tvrde, nastavlja.

Da li je reč o neslanoj sali utvrdiće se nakon saslušanja tog lica i utvrđivanja nekih drugih dokaznih radnji i predloga, kaže za RTS tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković.

"U svakom slučaju čak iako se radi o neslanoj šali iz ovakve prezentacije materijala moglo bi da proistekne drugo krivično delo kao što je neovlašćeno objavljivanje tuđe fotografije ili snimka.“

U tužilaštvu kažu da su ovakvi oglasi iznenađenje i za njih, i da će biti posebno detaljni u istrazi.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.