Slaviša Jokanović - trener godine

Na drugoj sednici skupštine Fudbalskog saveza Srbije, za trenera godine proglašen je Slaviša Jokanović, a trofej je u njegovo ime primio potpredsednik Partizana Gordan Petrić.

Objašnjenje za izostanak sa svečane dodele priznanja dao je sam trener Jokanović na konferenciji koja se održala pred meč Partizana i Jagodine:

- Izvinjavam se ako sam nekoga uvredio nepojavljivanjem na dodeli priznanja. Imali smo važan trening u istom terminu i želeo sam da se posvetim ekipi i pripremi utakmice sa Jagodinom. Draže će mi biti da se sa nekim trofejima slikam u maju mesecu, a ne sada.

U nastavku je Jokanović objasnio koliko poštuje Fudbalski savez Srbije i da njegov izostanak ne predstavlja omalovažavanje ove institucije: 

- Bio sam reprezentavivac u mlađim kategorijam, a zatim sam punih 12 godina bio u A timu. Nakon igračke karijere bio sam i predstavnik saveza u međunarodnim komisijama. Prošle godine sam nešto rekao, možda sam i pogrešio, ali sam ostao dosledan svojoj izjavi. Voleo bih da se o ovome više ne priča, jer svi imamo važnija posla trenutno. Mene čeka dosta mečeva, a ljude iz saveza priprema utakmce u Rumuniji. Bilo bi najbolje da svi koji radimo u domaće fudbalu sada pomognemo savezu u svemu što ga očekuje. 

Za narednu sezonu Tomislav Karadžić je najavio ograničenje broja stranaca po ekipi. Šta mislite o tome?
- Pitanje je jako kompleksno, a mislim da bi bilo najbolje kada bi moglo da se ograniči da igrači ne izlaze do 28 godina. Međutim, mislim da to sada nije realno. Neka pravila u vezi svega toga moraju da postoje, a ono što želimo je da imamo naše igrače koji su najbolji i da ne moramo da tražimo pojačanja iz inostranstva. Treba konstatovati da u Engleskoj takva ograničenja ne postoje, a oni imaju najjaču ligu. Treba sve dobro preispitati, razmisliti i napraviti dobre poteze.
(old_image)
Ostala pitanja odnosila su se na dolazeće mečeve Partizana. 

Koliko se plašite malih ekipa, za koje je bod protiv Partizana od velike važnosti?
- Mi verovatno nismo konkurenti u borbi na njihovoj lestvici, ali moramo poštovati svakog protivnika. Bolje je dopisivati nego prepisivati. Svaka od tih ekipa ne želi da izgubi, posebno ako igra kod kuće, a mi uvek očekujemo tri boda za koje sami moramo da se izborimo. Ni u jednoj profesiji, a posebno u sportu niko ti ništa ne poklanja.

Na skupštini Saveza, pored Slaviše Jokanovića trofeji su pripali Nemanji Vidiću za najboljeg igrača, Danijelu Aleksiću za najperspektivnijeg igrača, Radovanu Ćurčiću za najperspektivnijeg trenera, Vladi Glođoviću za najperspektivnijeg sudiju, a za najbolju sudijsku trojku proglašeni su: Dragan Krstić, Igor Radojčić i Nikola Tomičić.

Katarina Stojković
18. 03. 2009.

Pogledajte još