Bus plus naplaćuje SMS i kad servis nije u funkciji

Kako nadležni tvrde, traju pregovori oko smanjenja cene ove usluge, ali pozivi se naplaćuju čak i kad sistem nije u funkciji.

O tome svedoči i pismo našeg čitaoca Boška Rakovića koji je, kako tvrdi, dva puta pokušao da dobije informaciju o dolasku autobusa i oba puta mu je stigla informacija da servis nije u funkciji.

- Oba puta mi je to uredno naplaćeno. Nije ovde stvar u pet dinara. Stvar je u principu da ako neku uslugu platim istu želim i da dobijem, ili da mi se novac vrati - kaže Boško Raković u pismu „Bus plusu” u koje je „24 sata” imao uvid.

Iz „Bus plusa” nisu odgovorili na pitanje kome može da se žali putnik ako se nađe u sličnoj situaciji, a nije poznato ni to na koji način bi mogao da se refundira novac.

Naplata ovog servisa počela je u nedelju, a besplatan pristup podacima nije moguć čak ni uz pomoć Android aplikacije preko internet mreže, što je, smatraju stručnjaci, moralo da se uradi pre početka naplate.

MMI kod, koji se koristi za proveravanje udaljenosti vozila, nije SMS već poziv sličan onome za proveru stanja na računu za mobilni telefon. Tu uslugu operateri ne naplaćuju svojim korisnicima čak ni u romingu, pa nije jasno zašto i „Bus plus” na taj način ne bi mogao da izađe u susret putnicima.

Na to pitanje nadležni odgovaraju da „mobilni operateri i sam sistem imaju realne troškove koje podrazumeva korišćenje ove usluge” i navode da plaćanje poruka neće biti ukinuto.

- Od početka uvođenja servisa građane smo u više navrata obavestili da će ova usluga biti od septembra naplaćivana. Takođe, mobilni operatori i sam sistem imaju realne troškove koje podrazumeva korišćenje ove usluge. U toku je osmišljavanje i dogovaranje paketa koji će putnicima omogućiti jeftinije poruke, ali o tome će javnost biti obaveštena na vreme - kaže Jelena Bogavac iz „Bus plusa”.

Razloge za sve manje interesovanje putnika za ovu uslugu treba tražiti i u činjenici da sistem nije savršen, što priznaju i u „Bus plusu”.

Izvor: 24sata

Pogledajte još