Čokolada je kao opijum?

Čini se da uvek postoji dobar razlog da pojedete komadić čokolade, ali naučnici tvrde da ta tamna poslastica ima učinak na mozak sličan opijumu. U studiji koja upoređuje ponašanja gojaznih osoba i zavisnika, dokazuje se kako hemikalija u mozgu nazvana enkefalin, endorfin sa sličnim svojstvima kao i opijum, raste kod pacova kojima je dato da pojedu čokoladu.

U mozgu se enkefalin veže za molekularne receptore osetljive na opijatske hemikalije koji imaju učinak smanjenja bolova i proizvode ugodne osećaje, piše Daily Mail.

Autorica studije, dr Alexandra DiFeliceantonio kaže kako su utvrdili sličnosti u funkcionisanju narkomana i gojaznih osoba.

"Isto je područje mozga jako aktivno kod gojaznih ljudi kad vide hranu i zavisnika koji vide prizor u kojem neko konzumira drogu", objašnjava. "Čini se da enkafalin kao neurotransmiter može uzrokovati neke oblike preterane konzumacije i zavisnosti kod ljudi".

Studija, provedena na Univerzitetu u Mičigenu i objavljena u časopisu "Current Biology", navodi kako određeni neurotransmiteri mogu stvoriti intenzivnu patološku količinu motivacije za poremećajima u prehrani i zavisnosti od droge, te sličnim kompulzivnim radnjama.

Pogledajte još