Hrvati hteli da kupe rashodovani avion od Srbije

BEOGRAD, 22. septembra 2012. (Beta) - Nadležno ministarstvo Vlade Srbije odbilo je da izda dozvolu za prodaju rashodovanog borbenog aviona jugoslovenske proizvodnje "Jastreb" za potrebe Hrvatske vojske.

Prema navodima Godišnjeg izveštaja o realizaciji spoljnotrgvinskog prometa kontrolisane robe za 2010. godinu, avion nije izvezen u Hrvatsku "zbog nepotpune dokumentacije podnosioca zahteva".

Kako se navodi u izveštaju, avion je dvoseda verzija Jastreba (NJ-21), planirana je bila nabavka jedne letelice po ceni od 70.000 američkih dolara, a krajnji korisnik bila bi Hrvatska vojska.

Vojni analitičar Aleksandar Radić rekao je agenciji Beta da se radi o avionu koji bi mogao da se vrati u letno stanje ali da nije u pitanju letelica koja može da svrsishodno služi u obuci vojnih pilota.

"U pitanju je avion koji se 2012. godine može svrstati u klasu "oldtajmera" i koji bi pre mogao da se koristi na aeromitinzima, za sportsko letenje ili iznajmljivanje nego u vojne svrhe", rekao je Radić.

Avion "Jastreb" je projektovan u Vazduhoplovno-tehničkom institutu u Žarkovu sredinom 60-ih godina za borbene zadatke podrške trupama na zemlji, kao jednoseda verzija školsko-borbenog aviona Galeb G-2.

Pogledajte još