Nagrada Osvajanje slobode uručena Dubravki Stojanović

BEOGRAD, 24. septembra 2012. (Beta) - Nagrada "Osvajanje slobode" uručena je u ponedeljak istoričarki Dubravki Stojanović na svečanosti u Skupštini Beograda.

Nagradu dodeljuje Fond "Maja Maršićević Tasić" ženi koja se svojim delovanjem zalaže za afirmaciju principa ljudskih prava, pravne države, demokratije i tolerancije u društvu, a uručuhe se 24. septembra, na dan kada je bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević 2000. godine izgubio izbore.

"Verovalo se 2001. godine, kada je nagrada prvi put dodeljena Olji Bećković, da se prostor slobode širi. Zato ključno pitanje koje sebi danas moramo da postavimo jeste šta se desilo 2012. Da li je to normalna promena vlasti ili slom modela slobode koji je osvojen 24. septembra 2000? Ako je tačan drugi odgovor, onda je pred nama dugo osvajanje slobode", rekla je Dubravka Stojanović.

Vanredna profesroka na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu Dubravka Stojanović uredjivala je "Godišnjak za društvenu istoriju", potpredsednica je Balkanskog komiteta za obrazovanje u oblasti istorije, bavi se pitanjima demokratije, interpretacijama istorije u novijim srpskim udžbenicima, procesima modernizacije, kao i istorijom žena u Srbiji.

Fond "Maja Maršićević Tasić" osnovan je 2001. godine radi očuvanja uspomene na Maju Maršićević-Tasić, političarku i novinarku, koja je svojim dugogodišnjim radom doprinela demokratskim promenama u Srbiji.

Pogledajte još