Vuk Jeremić: Srbija posvećena miru i međunarodnom pravu

Vuk Jeremić koji je za ovogodišnju Generalnu debatu predložio temu "Rešavanje međunarodnih sporova mirnim sredstvima", istakao je da rešenja mogu biti legitimna "samo ukoliko se odreknemo jednostranih poteza".

Podsetivši da je Srbija, zemlja osnivač UN, krajem 20. veka "potonula u podele i sukobe" i da su "razaranje i bratoubilački rat koji su usledili ostavili duboke ožiljke", Jeremić je istakao da Srbija "danas ponovo stoji pred svetom uzdignute glave".

"Odlučni smo u nameri da doprinesemo zajedničkom interesu čovečanstva, kao odgovoran građanin planete posvećen viziji sveta u kome vlada mir zasnovan na međunarodnom pravu", rekao je Vuk Jeremić.

Jeremić je, kako prenose agencije, izrazio uverenje da, kada se strane slože, Generalna skupština UN, putem konsenzusa, može biti "moralni i politički garant onoga što je dogovoreno".

Jeremić je izrazio nadu da će 67. zasedanje Generalne skupštine, kojem on predsedava, biti zapamćeno u istoriji kao "zasedanje mira".

"Moramo delovati odlučno, kako se to ne bi desilo. Snažno verujem da je u tome od presudnog značaja jačanje poštovanja jednakosti, suverenosti i teritorijalnog integriteta država članica Ujedinjenih nacija", istakao je Jeremić.

Pogledajte još