Priveden gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković i njegov sin

Slovenačka policija izvršila je jutros pretres na više lokacija u Ljubljani i uhapsila šest osoba zbog sumnje da su umešani u privredni kriminal i korupciju, a mediji navode da su pod istragom firme povezane s gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem. Među uhapšenima su Janković i njegov sin.

Portal 24ur.com javlja da ima šest privedenih, kao i da je među njima i sin gradonačelnika Zorana Jankoviča, Jure. Njihovi novinari videli su kako ga jutros oko 9.30 odvodi policija.

Izdat je i nalog za pretres Jankovićeve kuće, a prema nezvaničnim informacijama, Janković je od jutros zadržan u policiji zbog prodaje zemljišta i sportsko-trgovačkog parka Stožice, saznaje agencija STA u Gradskoj opštini Ljubljana.

Ta agencija navodi da su u opštini zapečaćene kancelarije, zbog čega zaposleni ne mogu na svoja radna mesta. Janković se trenutno sa policajcima, navodno, nalazi u svojoj kući.

Prema izveštavanju slovenačkih medija, istraga je u toku i u preduzećima povezanim sa porodicom Zorana Jankovića, kao i u prostorima preduzeća Elekta i Grep, koje gradi Stožice.

Kako piše "Dnevnik", policija pretražuje kuće Jankovićeve saradnice Jadranke Dakić, te čelnih ljudi dva poduzeća u čijem je vlasniku kompanija Grep, koja je gradila Stožice: predsednika upravnog odbora poduzeća Gradis Uroša Ogrina, kao i vlasnika Energoplana Zlatka Srake.

Iz slovenačke poreske uprave ranije su procurile informacije da je novac koji je gradska uprava uplatila Grepu, preko niza transakcija završio, između ostalog i na računu kompanije KLM Naložbe, čiji je većinski vlasnik gradonačelnik Janković.

Zoran Janković osumnjičen je i mito u Nišu zbog sumnje da je, prilikom isplate provizija za gradnju Merkatora, stekao veliku ličnu korist i da je oštetio državni budžet.

Pogledajte još