VREDNE POLA MILIONA EVRA: Slovenačkom farmeru oduzete 24 krave jer su bile prljave

Četiri dana nakon što je u Sloveniji stupila na snagu dopuna Zakona o zaštiti životinja, a koja inspektorima omogućava njihovo oduzimanje ako se otkrije da ih uzgajivači drže u nehumanim uslovima, jednom poljoprivredniku su oduzete 24 krave, prenosi portal "Agroklub".

Naime, prošle nedelje je u selu pored Krškog, veterinarski inspektor bez ikakve najave i upozorenja oduzeo 24 goveda s farme porodice Možgan. Prema zvaničnom saopštenju, životinje su navodno bile zanemarene, prenosi "Moja Dolenjska". Ali ono što je usledilo bez reči je ostavilo i javnost i stočare u celoj Sloveniji ali i susedstvu.

U zapisniku inspekcije o oduzimanju navodno se ne navodi šta je tačno uzgajivač počinio, niti koliko je životinja oduzeto. Portal navodi da je vlasnik bio šokiran i da opovrgava da su životinje zanemarivane, a to što su bile blatnjave opravdava nepovoljnim vremenom, odnosno čestim i jakim pljuskovima na tom području.

- Ne uzgajamo krave da bismo ih mučili - izjavio je Možgan, vlasnik stada vrednog 50.000 evra.

U tamošnjoj Agenciji za bezbednost hrane za medije su kratko izjavili da je stoka bila ograđena u malom ispustu, da je prostor bio jako blatnjav, bez pristupa vodi i hrani.

- Životinje su bile prekrivene blatom i nije im pružena veterinarska nega - naveli su nadležni.

List napominje da je ceo slučaj dobio i političku konotaciju jer je inspektorka koja je naredila oduzimanje životinja letos bila kandidat za novu direktorku slovenačke Uprave za bezbednost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja. Za to je bio i, kako je tada pisao "Dnevnik" premijer Robert Golob, a onda je navodno zbog pobune Poljoprivredno-veterinarske komore i zaposlenih u upravi, slovenačka vlada imenovala za tu poziciju drugu kandidatkinju.

Ističe se i da je ministarka poljoprivrede Irena Šinko takođe morala da napustiti ministarsko mesto u oktobru jer nije u potpunosti podržala navedeni zakon. Bila je uverena da će biti teško sprovodiv u praksi.

Portal prenosi kako je ovaj slučaj u Sloveniji digao na noge Sindikat poljoprivrednika koji smatra da je postupak inspekcije bio nezakonit.

Oštro je reagovala i Poljoprivredno-šumarska komora uverena da je reč o preteranoj i nezakonitoj meri.

- Životinje nisu bile uzgajane u optimalnim uslovima, ali nisu imale nikakve negativne posledice zbog toga. Mogle su da odu iz blata na pašnjak - saopštili su.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još