Pripadnik Šakala optužen za ubistvo 59 albanskih civila

BEOGRAD, 27. septembra 2012. (Beta) - Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv bivšeg pripadnika paravojne formacije "Šakali" Dejana Bulatovića, zvanog Bula, kojom ga tereti za učestvovanje u ubistvu najmanje 59 civila Albanaca, na Kosovu 1999. godine, saopšteno je u četvrtak iz tužilaštva.

Bulatović, koji je iz Kraljeva, optužen je za zločine u selima Ćuška, Ljubenić i Zahač, koji su se dogodili 1. aprila i 14. maja 1999. godine.

On je, prema optužnici, zločine počinio kao pripadnik "Šakala" kojima je komandovao Nebojša Minić zvani Mrtvi, u sastavu 177. Vojno teritorijalnog odreda Vojske Jugoslavije za Peć.

Šakalima na čelu sa prvooptuženim Toplicom Miladinovićem se za zločin u Ćuški sudi pred Odeljenjem za ratne zločine u Beogradu i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević predložio je da se predmet protiv Bulatovića spoji sa predmetom "Ćuška".

Oni su optuženi za ratni zločin protiv civila, zastrašivanje i teror, otimanje, pljačku i uništavanje imovine, raseljavanje stanovništva, sa ciljem da ono trajno napusti svoje domove i preseli se u Albaniju.

Bulatoviću je zabranjeno napuštanje boravišta bez odobrenja suda.

Pogledajte još