Za plavuše još dva veka

BEOGRAD - Muškarci više vole plavuše i to traje već duže od deset hiljada godina, tvrde istraživači ljudskog ponašanja kroz vekove, ali i prognoziraju da će zlatokose uskoro - nestati.
Antroploška istraživanja otkrivaju da su se plavuše pojavile krajem ledenog doba u severnoj Evropi.

Studija objavljena u časopisu "Evolucija i ponašanje ljudi" pokazuje da je prva prava plavuša rođena pre 10-11 hiljada godina, i to zbog genske mutacije koja je dotadašnju tamnu kosu nekih pećinskih žena konačno promenila u svetlu.

Bilo je to nužno prilagodavanje na uslove života. Oskudica hrane nakon povlačenja leda i opasnosti od lova bizona, jelena i mamuta je u severnoj Evropi proredila muškarce i ženama ostavila vrlo skučen izbor životnih partnera.

Za razliku od Evrope, u Africi, gde se mutacija nije dogodila, osnovu prehrane činile su bobice i voće, do kojih se moglo doći bez opasnosti i većih problema, pa se nije pojavio ni nedostatak muškaraca, a afričke žene imaju i danas tamnu kosu.

"Iznenadna promena boje kose i depigmentacija kože žena iz severne Evrope pokazala se vrlo korisnom. Našim praprecima su se plavuše svidale. Njihove šanse za razmnožavanje uveliko su porasle, pa je i broj plavokosih sve više rastao", navodi antropolog Piter Frost.

Pojava plave kose, inače, dogodila se neverovatno brzo, za manje od 30.000 godina, upravo pod klimatskim uticajem ledenog doba.

Poređenja radi, prosečno vreme potrebno da se takva genska mutacija pojavi prirodnim evolutivnim putem i proširi medu populacijom skoro je 850.000 godina.

Stručnjaci, medutim, sada predviđaju da će plavuše - nestati. I to veoma brzo! Prema prognozi Svetske zdravstvene organizacije, one će iščeznuti u narednih 200 godina, jer sve manje ljudi nosi gen koji kontroliše tu boju kose.

Procenjuje se da će se poslednja prirodna plavuša roditi u Finskoj 2202. godine.

(FoNet)
mart, 2009.

Pogledajte još