POBEDITE CELULIT: Izaberite pravi tretman za narandžinu koru

Narandžina kora izluđuje sve žene. Saznajte koji su najbolji tretmani protiv celulita.

Za sve tipove celulita postoji jedan važan simptom, koji nikada ne treba potceniti – reč je o zadržavanju tečnosti. Radi se o potkožnim naslagama tečnosti i taloga koje se mogu pojaviti u bilo kojoj dobi (dakle i kod devojaka!) čineći kožu opuštenom i beživotnom. Obično je ova pojava naglašena pre ciklusa i posebno u menopauzi, naporedo sa promenama hormonske ravnoteže. Ako i vas muči pitanje kako se rešiti celulita, trebalo bi najpre da prepoznate svoj tip celulita, a zatim da odaberete najpogodniji tretman za borbu protiv narandžine kore. Ako se s ovim problemom suočite na vreme, sprečićete da se on još više pogorša. Jedino tako se mogu efikasno sprečiti tvrde masne naslage.

Kom tipu pripada vaš celulit?

Koža koja liči na narandžinu koru nije uvek ista. Naime, postoji više faza, manje ili više vidljivih, koje je važno prepoznati kako bi se odabrao najadekvatniji i najefikasniji tretmani protiv celulita. Proverite u kojem je stadijumu vaš celulit. Stanite ispred ogledala i dobro posmatrajte svoje telo kako biste utvrdili da li postoji neka oblast sa naslagama. Noge i zadnjica su delovi tela gde se, nezavisno od starosti, najčešće zadržava tečnost – i tu se najpre vidi svaki tip celulita. Na kraju, uštinite prstima kožu na spoljašnjem delu butine: kakva je konzistencija kože? Osećate da vam je koža hladna i labava? Formiraju se "rupice"? Osetite bol? Štipanje spoljašnjeg dela butina je nepogrešivi test za prepoznavanje tipa celulita.

Prvi stadijum: Primetan je otok i koža je poput testa

Kada uštinete kožu, ona je meka, poput testa, ali je još uvek elastična, a tek kada je malo više pritisnete, pojavljuju se blaga ulegnuća. Možete primetiti ispupčenja i otečene delove (edeme) prouzrokovane zadržavanjem tečnosti, naročito u predelu kolena, na listovima i na butinama. Ovo je vrsta koju je najlakše lečiti – edematozni celulit. Nedavno formiran, tipičan je za mršave žene i mlade devojke. Može se pojaviti pre ciklusa.

Drugi stadijum: Masne naslage su tvrđe i kompaktnije

Koža ima karakterističnu konzistenciju "narandžine kore", beživotna je i dehidrirana, mogu se primetiti prošireni kapilari i crvenilo na nekim područjima. Kada se uštine koža na butinama, ostaje postojani beli trag. Ako se koža površinski izmasira, može se primetiti naizmenično prisustvo malih čvorića i čvrstih i otpornih naslaga, nasuprot mekšim i opuštenijim delovima. Ovo je vlaknasti celulit, tipičan za srednju fazu, a obično pogađa žene u plodnoj dobi.

Treći stadijum: Pojavljuje se klasičan "efekat dušeka"

Koža je opuštena, zrnasta, beživotna i sivkasta na nekim mestima. Primećuju se masne naslage i izražene su nepravilnosti; čvorići su veoma vidljivi i koža je hladna, zbog loše cirkulacije. Reč je o sklerotičnom, odnosno tvrdom celulitu, koji je odavno formiran i čest je kod žena starijih od 50 godina. Koža je veoma rupičasta ("efekat dušeka"), a ta nesavršenost se primećuje i bez štipanja kože.

Tretmani protiv celulita: šta zaista deluje?

Većina žena, čak i vrlo aktivnih žena, ima celulit. Nekima smeta, a nekima ne. Ako i vama celulit smeta, znajte da ima mnogo tretmana koji mogu učiniti celulit manje primetnim – bar na neko vreme. Tretman kojim se efikasno uklanja masnoća često nema efekta na celulit. Evo koji tretmani za uklanjanje celulita imaju najbolje rezultate prema istraživačkim studijama.

Terapija Shockwave akustičnim talasima

Ručnim uređajem koji koristi zvučne talase za razbijanje celulita prodire se duboko u kožu, sve do fibrzonih tvorevina vezivnog tkiva oko masnih naslaga. Studije pokazuju da ova terapija može i smanjiti pojavu celulita, jer podstiče proizvodnju kolagena. Tretman traje 30 minuta. Već posle nekoliko tretmana vidljiva su značajna poboljšanja, a 6-12 tretmana je potrebno da bi se postigli dugoročni rezultati. Efekti terapije shockwave akustičnim talasima vidljivi su oko šest meseci, nekad i duže.

Laserski tretman

Za lečenje celulita koriste se različite vrste laserskih tretmana. Energija lasera razbija žilave trake ispod kože zbog kojih vidimo udubljenja kao nanardžinoj kori. Ovaj tretman takođe može podebljati vašu kožu, što je važno, jer se koža često tanji tamo gde se stvara celulit. Zadebljanje kože može pomoći u smanjenju pojave celulita. Laser Cellulaze™ može smanjiti pojavu celulita i do 70%, a rezultati traju godinu dana ili duže. Njegova efikasnost potiče pre svega od toga što prodire u kožu do 1 cm dubine. Kroz prorez na koži uvodi se laser koji topi mast, a zatim se toplotom kidaju elastična vlakna. Na taj način se odvajaju masne naslage od okolnog tkiva. Istovremeno se podstiče regeneracija vezivnog tkiva.

Mezoterapija

Ovaj tretman izvode isključivo lekari, jer terapija podrazumeva davanje medicinskih koktela. To znači da se tankim mikroinjekcijama ubacuju različite lekovite supstance u srednji sloj kože. To je obično koktel kofeina, hormona, enzima i biljnih ekstrakata. Te supstance poboljšavaju mikrocirkulaciju, limfnu drenažu, obnavljaju kolagen i elastin. Tokom tretmana se oseti blago peckanje, a posle tretmana se mogu pojaviti crvenilo i blage modrice. Radi se jednom nedeljno, a trebalo bi uraditi 6-10 tretmana, kako bi efekti bili dugoročniji. Nekoliko studija pokazuje da ovo deluje.

Terapija celulita pomoću vakuuma

Anticelulit vakuum-masažerom se takođe razbijaju veze između masnih ćelija. Tokom ovog postupka, stimuliše se potkožno tkivo i dubinski se masiraju fibroblasti, koji proizvode kolagen ili elastin. Pritom se izvlače masnoća i celulit, a pojačava se površinska cirkulacija. Anticelulit vakuum-masažom se podstiče i rad limfnog sistema i odstranjivanje toksina iz organizma.

Gubitak težine

Ako imate višak kilograma, to može učiniti celulit vidljivijim. Zato je gubitak viška kilograma i održavanje zdrave težine dobar način da smanjite vidljivost celulita. Ako se usled mršavljenja koža opusti, celulit može postati uočljiviji. U tom slučaju je dobro rešenje – vežbanje. Ako vežbanjem povećate mišićnu masu, vaša koža će izgledati glatkije i biće čvršća. Uvek je dobra stvar zameniti masti mišićima, a u ovom slučaju rešava i problem narandžine kore, jer mišići čine celulit manje primetnim.

Kreme i losioni

Istraživači su potvrdili da neke kreme i losioni mogu imati efekta u uklanjanju celulita. Ipak, pre nego što sami pokušate na ovaj način da se rešite celulita, testirajte kremu na maloj površini kože. Ako se za 48 sati ne pojavi osip ili neka druga kožna reakcija, možete da koristite tu kremu. Imajte na umu da proizvodi koji sadrže kofein mogu dehidrirati ćelije, što celulit može učiniti manje primetnim. Ove proizvode bi trebalo koristiti svaki dan da bi se videli njihovi efekti. Krema ili losion koji sadrži 0,3% retinola takođe može imati određeni efekat na celulit, odnosno smanjiti njegovu vidljivost. Problem je to što biste ga morali koristiti barem šest meseci da biste utvrdili da li vampomaže.

Masaža

U kućnim uslovima možete da primenite masažu koja regeneriše i učvršćuje: pomešajte 4 kapi eteričnog ulja gorke narandže sa 2 kašike alge fukus u prahu, kašikom soca od kafe (podgrejanog u mikrotalasnoj) i kašikom biljnog ulja. Ovom smesom masirajte kritična mesta, ostavite da deluje 20 minuta, zatim isperite.

Suplementi

Neki tvrde da dodaci koji sadrže kofein, ekstrakt semenki grožđa ili ginko bilobu mogu smanjiti celulit. Za sada nema dokaza da bilo koji dodatak može smanjiti celulit. Najbolje je ipak da se posavetujete sa dermatologom. On vam može pomoći da odlučite šta je najbolje za vas, odnosno koji bi tretman bio najefikasniji protiv vašeg celulita.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još