Potpuna blokada Dunava kod Novog Sada

NOVI SAD, 1. oktobra 2012. (Beta) - Radnici preduzeća "Dunav grupa agregati" počeli su u ponedeljak kod Novog Sada potpunu blokadu rečnog saobraćaja na Dunavu.

Predstavnik radnika Novica Cvetković ranije je najavio da će radnici usidriti brod pored samog Drumsko-železničkog mosta, tako da ne mogu da prolaze ni putnički, ni turistički brodovi.

Kao razlog za radikalizaciju protesta naveo je nameru vlasnika preduzeća Dušana Borovice da im isplati samo dve zaostale plate i još dve pošto preduzeću stignu pare za nenaplaćene radove.

Radnici kompanije "Dunav grupa agregati" od 25. septembra blokiraju Dunav, jer im nije isplaćeno šest zaostalih plata i doprinosi za radni staž i zdravstveno osiguranje.

Do danas su Dunavom mogli da prolaze samo turistički brodovi, dok je zbog blokade uzvodno usidreno više desetina teretnih brodova.

Naftna industrija Srbije ocenila je da blokada Dunava kod Novog Sada može dovesti do prekida isporuka evrodizela domaćem tržištu jer su blokirane četiri barže sa 4.000 tona tog goriva i nekoliko barži koje kupci ne mogu da utovare kako bi ga isporučile maloprodajnim mrežama.

Pogledajte još