Top 7 vežbi za dobro raspoloženje

OPUSTITE TELO I DUŠU

Opustite mišiće lica, opustite vilicu, udahnite duboko i obratite, pritom, pažnju na podizanje i spuštanje grudnog koša. Na taj način ćete postići vezu između određenih nerava kojima se smanjuju naše reakcije na stres.


SMEŠKAJTE SE

Kad naša mimika, gestikulacija i držanje signaliziraju dobro raspoloženje, snagu i zadovoljstvo, pokreću se procesi u mozgu koji podižu raspoloženje. Brojna istraživanja su pokazala da se osobe koje krasi osmeh na licu lakše odupiru stresu.


BUDITE VELIKODUŠNI, DELITE TO S LJUDIMA IZ SVOJE OKOLINE

Radost koju osetimo zbog davanja u svakom od nas je duboko usidrena. Čak su i mala deca srećna kad se odreknu nečega, pa to "podele" sa svojim medvedićem.


POSETITE NEKO VAMA SVETO MESTO

Za to ne morate da putujete avionom! Svako od nas bi trebalo da pronađe svoje mesto kraj jezera, mirnu klupu u parku ili neku crkvu gde može da se skloni. Razgovor s bliskom osobom, knjiga ili oživljavanje lepih uspomena pomoću albuma sa slikama pružiće vam mogućnost da se odmorite od svakodnevne gužve.


POSTAVITE SVOJE CILJEVE VISOKO

Osobe s velikim ambicijama su zadovoljnije. Međutim, treba postaviti sebi i međuciljeve, radovati se etapnim pobedama. Alber Kami je rekao: „Stremljenje ka visinama ispunjava ljudsko srce. O Sizifu moramo da razmišljamo kao o srećnom čoveku.

RAZMAZITE SVOJA ČULA

Dajte sebi dovoljno vremena dok udišete miris ruže, uživate u svom omiljenom vinu ili u miru slušate muziku i pritom obratite pažnju kako vam nos, čulo ukusa ili sluh reaguju na prijatne nadražaje.


SLAVITE SAMI SEBE

Uspešno ste završili projekat, odgovorili na mejlove, obavili neprijatan telefonski razgovor ili ste se jednostavno prijateljski obratili kolegi koga baš i ne volite posebno – sve su to dovoljni razlozi da se na minut-dva isključite i da u sebi sebe pohvalite. Zapamtite taj doživljaj uspeha. Nažalost, svi bolje pamtimo ružne stvari u odnosu na one lepe. Testirajte sami sebe, ako ne verujete! U toku dana ste imali 100 doživljaja, od kojih su 50 bili neutralni, 49 pozitivni i jedan neprijatan. Pred spavanje razmišljate o... negativnom doživljaju? U vašoj je moći da to promenite.

Izvor: Blic.rs

Pogledajte još