Generalna skupština bez rešenja za Siriju

UJEDINJENE NACIJE, 21. septembra 2012. (Beta-AP) - Na godišnjem zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) završena je generalna debata, ali bezbrojni govori državnika, njihovi sastanci i susreti iza kulisa nisu uspeli da zaustave gradjanski rat u Siriji, koji je bacao senku na ovaj skup lidera iz celog sveta.

Sedmodnevna debata je završena tokom noći, ne donevši nikakav napredak u rešavanju sirijskog problema koji je diplomate vezao u čvor, paralizovao Savet bezbednosti i pokrenuo nova pitanja u vezi sa relevantnošću svetske organizacije, piše agencija Asošiejted pres (AP) u današnjoj analizi.

Oni koji su pažljivije pratili skup mogli su da zapaze da se nešto ipak kreće, makar i minimalno: naime, novi medjunarodni izaslanik za Siriju Lakdar Brahimi izjavio je da radi na novom pristupu pošto je posetio Siriju, Katar i druge lidere sa Bliskog istoka koji se zalažu za neku vrstu intervencije pod arapskih vodjstvom.

Medjutim, kako rat u Siriji besni nesmanjenom žestinom, a akcije kojom bi sukobi bili prekinuti nema ni u nagoveštajima, ovaj milimetarski napredak teško je bilo primetiti.

O Siriji se, u svakom slučaju, pričalo na sve strane. Za govornicom UN redjali su se državnici iz celog sveta, od Albanije čiji je predstavnik rekao da Sirijci "stradaju u primitivnom krvoproliću režima koji je nepovratno izgubio legitimitet" do Zambije koja smatra da je "čovečanstvo ponovo osramoćeno nepotrebnim pokoljem".

Desetine nacija izjasnilo se protiv režima predsednika Sirije Bašara el Asada zbog konflikta, započetog u martu 2011. godine, u kojem je, prema podacima boraca za ljudska prava, poginulo najmanje 30.000 ljudi.

Oglasio se i svetski diplomata broj jedan. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun sastao se juče sa ministrom spoljnih poslova Sirije, a zatim je Banova kancelarija objavila saopštenje u kojem je veoma oštro osudila vladu u Damasku zbog ubistava, obimnih razaranja, gaženja ljudskih prava i bombardovanja odnosno granatiranja civilnih ciljeva.

Ban je zatražio od sirijskih vlasti da "pokažu saosećanje prema sopstvenom narodu".

Pogledajte još