Početna investicija u uljne škriljce 1,2 milijarde evra

BEOGRAD, 2. oktobra 2012. (Beta) - Početna investicija u eksploataciju i preradu uljnih škriljaca u Aleksincu procenjena je na 1,2 milijarde evra, a raspisivanje tendera planirano je do kraja godine, najavljeno je u utorak iz Ministarstva prirodnih resursa.

Na okruglom stolu Balkan magazina o upotrebi uljnih škriljaca, državni sekretar u Ministarstvu prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Tomislav Šubaranović kazao je da su rezerve u Aleksinačkom basenu procenjene na dve milijarde tona škriljaca, odnosno 1,1 milijardu barela nafte.

"Istraživanje, eksploataciju i preradu uljnih škriljaca u Aleksinačkom basenu dobiće kompanija koja bude dala najpovoljnije uslove i garanciju za korišćenje savremene tehnologije koja će obezbediti zaštitu životne sredine", kazao je Šubaranović.

Direktor za investicije i tehnički razvoj u Javnom preduzeću Podzemna eksploatacija uglja "Resavica" Miodrag Denić kazao je da bi proizvodnja sintetičke nafte iz uljnih škriljaca u Aleksincu trebalo da košta 63 dolara po barelu, bez uračunatih taksi i rudne rente.

Na polju Dubrava, jednom od tri u Aleksinačkom basenu, potvrdjene su rezerve od 367 milona tona škriljaca sa oko 11 odsto uljnog sadržaja, rekao je on i dodao da bi površinskom eksploatacijom moglo da se iskoristi 132 miliona tona, a preostalo podzemnom eksploatiacijom.

Denić je naveo da bi godišnje moglo da se proizvodi pet miliona tona uljnih škriljaca i da su rezerve dovoljne za eksploataciju tokom 70 godina, od čega 26 godina za površinsko vadjenje uljnih škriljaca.

Pogledajte još