Počelo suđenje "Beretkama"

Suđenje osmorici pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO), zbog oružane pobune u novembru 2001. godine, počelo je u Specijalnom sudu u Beogradu čitanjem optužnice Tužilaštva za organizovani kriminal, prenose elektronski mediji.

Prethodono je predsednik Višeg suda u Beogradu Dragoljub Albijanić odbio, kao neosnovan, zahtev za izuzeće sudskog veća, koji je jutros podneo branilac prvooptuženog Milorada Ulemeka advokat Slobodan Milivojević.

Ulemek je izuzeće tražio zbog odbijanja njegovog ranijeg predloga da mu se omogući neometan razgovor sa branjenikom u specijalnom zatvoru u Požarevcu, gde Ulemek izdržava višedecenijsku kaznu, a u kome se sprovode posebne mere bezbednosti i nadzora.

Izjašnjavajući se o ličnim podacima, Ulemek je kazao da je penzioner, ali da penziju preusmerava u Fond za decu poginulih radnika MUP-a.

Svedoci:

Predsednik sudskog veća Vladimir Vučinić pročitao je imena koji će biti pozvani za svedoke, među kojima su Dušan Mihajlović, Čedomir Jovanović, Dragan Veselinov, Ljubiša Buha i drugi.

Optuženi:

Na optuženičkoj klupi su nekadašnji komadant te jedinice Milorad Ulemek i pripadnici Zvezdan Jovanović, Dušan Maričić, Veselin Lečić, Mića Petraković, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić i Vladimir Potić.

Ulemek, Jovanović i Maričić dovedeni su na suđenje iz specijalnog zatvora u Požarevcu u kome služe maksimalne kazne zatvora zbog najtežih krivičnih dela, među kojima je i ubistvo premijera Đinđića, dok su ostali optuženi privedeni iz Okružnog zatvora u Beogradu.

Optužnica:

Optuženima se stavlja na teret izvršenje krivičnog dela oružane pobune iz tada važećeg Krivičnog zakona SRJ.

Dokazima prikupljenim u toku istrage potvrđeno je da je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazao poslužnost komandi, povukao svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinuo komunikacije s komandom i u više navrata odbio zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Zorana Đinđića da prekine pobunu.

U isto vreme, operativni deo "crvenih beretki" borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao auto-put.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Pobuna pripadnika JSO praktično je počela 8. novembra 2001. godine, odnosno neposredno posle hapšenja braće Nenada i Predraga Banovića, koje je Haški sud optužio za ratne zločine počinjene u logoru Keraterm.

Pogledajte još