Zabrana pokazuje visok stepen homofobije

BEOGRAD, 3. oktobra 2012. (Beta) - Poverenica za zastitu ravnopravnosti Nevena Petrušić izjavila je u sredu da zabrana održavanja ovogodišnje Parade ponosa predstavlja izraz nespremnosti države da zaštiti ustavno pravo na mirno okupljanje i slobodu govora.

"Zabrana istovremeno pokazuje koliko je visok stepen homofobije u Srbiji i koliko se malo učinilo svih ovih godina na promovisanju vladavine prava i kulture mira i tolerancije", rekla je poverenica.

Prema njenim rečima, takvom odlukom, višegodišnje raspirivanje mržnje i netrpeljivosti prema LGBT osobama, široko rasprostranjeno nasilje, pretnje nasiljem i brojni teški oblici diskriminacije dostigli su kulminaciju i ostvarili cilj.

Poverenica je poručila svim učesnicima i organizatorima manifestacija u okviru Nedelje ponosa, da LGBT organizacije svojim delovanjem pružaju neprocenjiv doprinos u izgradnji otvorenog i tolerantnog društva u kojem se raznolikost ljudskih identiteta poštuje i uvažava.

Nevena Petrušić je istakla da je svesna pogubnih posledica iracionalne mržnje i netrpeljivosti prema osobama neheteroseksualne orijentacije.

Pogledajte još