JSO otkazala poslušnost jer su bili obmanuti

BEOGRAD, 4. oktobra 2012. (Beta) - Optuženi pripadnik Jedinice za specijalne operacije (JSO) Veselin Lečić izjavio je u četvrtak da je hapšenje haških optuženika Nenada i Predraga Banovića izazvalo protest i gnev medju pripadnicima jedinice jer su bili obmanuti i nisu znali koga hapse.

Lečić, nekadašnji pomoćnik načelnika za bezbednost JSO, kazao je u Specijalnom sudu da je akcija hapšenja braće Banović 8. novembra u Obrenovcu "iziritirala" pripadnike jedinice jer im je rečeno da do donošenja zakona o saradnji sa Haškim tribunalom oni neće učestvovati u hapšenju Srba.

"Ni u jednom trenutku nije spomenut Hag, jer da jeste, mogu da budem siguran da komandant jedinice sa svojim pomoćnikom ne bi ni prihvatio takav zadatak. Objašnjeno je da reč o teškim kriminalcima", kazao je Lečić.

Prema njegovim rečima, na sastanku sa beogradskim centrom DB-a kojem su prisustvovali i optuženi komandant jedinice Duško Maričić i Zvezdan Jovanović, beretkama je rečeno da moraju da uhapse dve osobe, naoružane, sklone pružanju otpora.

On je naveo i da su im pokazane fotografije kao i da im je rečeno da ne pričaju sa njima već samo da ih uhapse. Akcija je izvršena brzo, a Banovići su uhapšeni na pijaci.

Lečić je kazao da je 9. novembra otišao u centar JSO u Kuli, te da su ga Maričić i Jovanović obavestili da su pripadnici jedinice u štrajku i da su o tome obavestili i ministra policije Dušana Mihajlovića.

Njemu je tada rečeno da može da ostane u centru u Kuli, ali da sva komunikacija ide preko Maričića, te će im oduzeti mobilne telefone.

Lečić je sudu rekao da u sebi danima, mesecima i godinama nosi osećaj zaprepašćenosti i poniženosti, naročito od kad se našao na optužnici tužilaštva za organizovani kriminal.

Pobuna JSO počela je 8. novembra, posle hapšenja braće Nenada i Predraga Banovića, optuženim pred Haškim tribunalom za ratne zločine počinjene u logoru Keraterm.

Pogledajte još