Srbija u zoni neformalnog bankrotstva

BEOGRAD, 4. oktobra 2012. (Beta) - Saradnik Insituta za tržišna istraživanja Saša Djogović izjavio je u četvrtak da je Srbija u neformalnom bankrotu i visoko zadužena zemlja.

"U neformalnom bankrotu bićemo dok god postoji neko ko može da finansira naše tekuće potrebe", rekao je Djogović na konferenciji za novinare u Beogradu.

Djogović je rekao da je, da bi se izbegao formalni bankrot Srbije, nužno što pre ući u pregovore sa MMF-om, kako bi se odredila reformska politika bez populizma i demagogije i popravila slika domaćeg tržista u očima investitora.

On je ocenio da će se u budžetu za 2013. godinu videti koliko je nova vlada spremna na reforme i hoće li biti strateškog pomaka ili samo površinskih zahvata.

Prema njegovim rečima, sadašnja vlada ima dosta primesa populizma i demagogije, jer, na primer, priča o povećanju penzija i plata za dva odsto, kako bi se održao životni standard gradjana, a s druge strane postoji veliki rast cena.

Djogović je dodao da su najave da se neće dozvoliti otpuštanja u javnom sektoru takodje demagogija, i da je pitanje zbog čega je javni sektor povlašćen, jer se u privatnom sektoru radnici stalno otpuštaju.

Pogledajte još