Stručnjaci: Brana Rovni je bezbedna

VALJEVO, 5. oktobra 2012. (Beta) - Brana Rovni na istoimenoj hidroakumulaciji čija se izgradnja privodi kraju u slivu reka Jablanica i Sušica kod Valjeva, bezbedna je, javila je u petak regionalna Vujić televizija (VTV).

Tu ocenu izneli su stručnjaci Gradjevinskog fakulteta i Energoprojekta iz Beograda učestvujući u centralnoj informativnoj emisiji "Kroz Valjevo".

Oni su ocenili da su, prema projektu i pratećim dokumentima iz 1998, radjenim u "mnogo oštrijim (zakonskim) uslovima" no što su sada, poštovane sve bezbednosne norme, te ne postoji mogućnost "ni popuštanja, a kamo li rušenja brane Rovni".

Emisija na VTV o brani i hidroakumulaciji Rovni usledila je posle višemesečnih protesta grupe vernika SPC koji manastir Gračanica u selu Tubraviću brane od potapanja vodom iz buduće hidroakumulacije.

Iz hidrosistema Rovni, uz rešavanje pitanja vodosnabdevanja Valjeva, Divčibara i još nekoliko opština Kolubarskog okruga, trebalo bi da se hlade i turbine buduće Termoelektrane-toplane Kolubara B u Kaleniću, kod Uba.

Pogledajte još