Bajden će u četvrtak pokušati da ispravi Obamine greške

VAŠINGTON/BEOGRAD, 8. oktobra 2012. (Beta) - Kandidati za potpredsednika SAD, demokrata Džozef Bajden i republikanac Pol Rajan, u četvrtak će razmeniti argumente u debati koja je dobila na značaju posle lošeg nastupa sadašnjeg predsednika u prvom tv duelu sa svojim konkurentom.

Potpredsednička debata obično znači koliko i izbor za potpredsednika, što će reći ne puno - ali zbir više činilaca je povećao uloge ovonedeljnog sučeljvanja Rajana i aktuelnog potpredsednika Bajdena, ocenjuje portal Politiko (Politico).

Barak Obama je u prošlonedeljnoj debati sa izazivačem iz Republikanske partije Mitom Romnijem, prema opštim ocenama, nastupio neobično bledo, što je dalo novu snagu republikancima, a, prema poslednjim anketama, Mit Romni je smanjio ili sasvim poništio razliku u odnosu na aktuelnog predsednika.

Njujork tajms (The New York Times) piše da Obamin štab grozničavo radi da povrati zamajac posle neubedljivog nastupa prošle nedelje. To je, navodi se, počelo još telefonskom sednicom 10 minuta pre nego što je završena debata koja je "dovela do novih oglasa, ponovnog pisanja govora i promene mesec dana stare strategije".

Bajden je otišao u jedan hotel u Delaveru na tri dana da vežba za debatu, što će nadzirati Dejvid Akslerod, glavni Obamin izborni strateg, navodi njujorški list i dodaje da će Bajden dobiti savete kako da izbegne Obamine greške i da ih ispravi agresivnijom kritikom republikanaca.

"Akselrodovo učestvovanje označava ulog koji je Obamin štab stavio na debatu, a Bajden čita knjigu 'Young Guns", čiji je koautor Rajan, i vežba linije napada koje je Obama izbegavao", navodi Njujork tajms.

Politiko piše da u četvrtak Amerikanci neće videti Bajdena kao "džentlmena Džoa" kao pre četiri godine kada nije snažno napadao tada neiskusnu Saru Pejlin. Sasvim je izvesno da će nastupiti "odlučan političar koji se nikada nije bojao da zada udarac".

Iskusni članovi Demokratske stranke očekuju da će Bajden insistirati na pitanjima koje je Obama loše obradio ili potpuno zanemario poput Romnijevog komentara da nije njegov posao da brine o 47 odsto Amerikanaca koji ne plaćaju poreze i protivljenja pomoći autoindustriji.

Rajan koji će, kako se očekuje, posebno biti na meti kao iskreni pobornik fiskalnog konzervativizma od Bajdena u četvrtak očekuje "topovsku paljbu".

"Gledao sam njegove snimke, gledao sam njegove govore i razmatrao njihova pitanja i njihove stavove", rekao je Rajan, navodeći da su se posle očajnog nastupa Obame, u štabu demokrata sada usredsredili na Bajdena.

Pogledajte još