Ugrožena prava dece i odraslih u socijalnim ustanovama

BEOGRAD, 9. oktobra 2012. (Beta) - U ustanovama socijalne zaštite u Srbiji i dalje se krše ljudska prava dece sa smetnjama u razvoju i odraslih osoba sa intelektualnim teškoćama, piše u utorak objavljenom izveštaju Inicijative za prava osoba sa invaliditetom.

Izveštaj opisuje decu i odrasle koji žive u izolaciji, bez ikakvih sadržaja i ukazuje na uskraćivanje medicinskog tretmana, na zloupotrebu lekova i upotrebu fizičkog sputavanja, izjavila je na konferenciji za novinare u Beogradu izvršna direktorka MDRI-S Dragana Ćirić Milovanović.

Milovanović je rekla da ima napretka u odnosu na izveštaj od pre pet godina, ali i dalje ozbiljno kršenje ljudskih prava, mada stanje nije isto u svim institucijama.

U ustanovama Veternik, Kulina i Stamnica "uslovi su i dalje nedostojni ljudskog bića", piše u izveštaju.

Postupanje prema korisnicima u većini insitucija je problematično, a zabeleženi su slučajevi dugotrajne izolacije u prostorijama u kojima su uslovi nehumani i mogu dostići nivo troture.

Milovanović navodi da je zabrinjavajuća široka upotreba lekova koji deluju na centralni nervni sistem, i ne koriste se samo iz zdravstenih razloga i za uznemirenost, već i da bi se osoblje rasteretilo posla, jer zbog malobrojnosti ne može sve da postigne.

Kako je rekla, nije regulisana upotreba "fiksacije" - vezivanja ruku i nogu, koja treba da se sprovodi samo u slučaju neposredne opasnosti, a ne kao kazna, a ni izolacija se ne sprovodi na adekvatan način.

Istraživanje je trajalo tri meseca i obuhvatilo sedam ustanova socijalne zaštite - Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zvečanska, Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju "Sremčica" ,Dom "Veternik", Dom "Dr Nikola Šumenković" Stamnica, Dom "Kolevka" Subotica, Dom za decu i omladinu sa autizmom u Beogradu, Dom za smeštaj odraslih lica "Kulina" u Aleksincu.

Pogledajte još