Pokrenut postupak o Nati Mesarović

Ustavni sud je od Skupštine Srbije zatražio da se u roku od 30 dana izjasni da li je izbor Nate Mesarović kao prvog predsednika VKS obavljen po Ustavu, ako je Ustavni zakon predvideo da bude izabrana u roku od 90 dana od konstituisanja Visokog saveta sudstva, 6. aprila 2009.

Skupština treba da odgovori sudu i da li je prvi predsednik VKS mogao da bude izabran pre i nezavisno od izbora sudija tog suda, "imajući u vidu da je Ustav propisao da je pravni poredak u Srbiji jedinstven", javlja Tanjug.

Pored toga, kako prenose elektronski mediji, parlament treba da kaže da li izbor Mesarovićeve može da predstavlja prelazno rešenje, iako je reč o predsedniku s punim mandatom, a ne o vršiocu dužnosti predsednika suda, kako je propisano za sve ostale sudove.

Sud će nastaviti s postupkom nakon isteka roka od 30 dana za odgovore Skupštine.

Inicijativom se traži da sud oceni da li je član 102 stav 5 Zakona o sudijama u skladu sa Ustavom. Podnosioci inicijative smatraju da izbor Mesarovićeve nije izvršen prema Ustavu, prema kom je jedan od uslova za izbor predsednika Vrhovnog kasacionog suda pribavljeno mišljenje na opštoj sednici tog suda, koju čine sve njegove sudije.

Međutim, kada su poslanici izabrali Natu Mesarović, 30. novembra 2009. godine, VKS još nije ni bio formiran. Kao i svi ostali sudovi u novoj mreži, Vrhovni kasacioni sud je počeo sa radom 1. januara 2010, a do tada je postojao Vrhovni sud Srbije.

Predsednika Vrhovnog kasacionog suda bira Narodna skupština, među licima koja ispunjavaju uslove za izbor sudija toga suda, na predlog Visokog saveta sudstva, po pribavljenom mišljenju nadležnog odbora Narodne skupštine.

Pogledajte još