Baton pobedio na trci za Veliku nagradu Australije

BEOGRAD, 29. marta 2009. (Beta-Fonet (old_image)) - Vozač ekipe Bron GP Britanac Dženson Baton pobedio je na trci za Veliku nagradu Australije u Melburnu i tako ostvario svoj drugi trijumf u šampionatu Formule jedan.

Ekipa Bron GP u ovosezonskom 60. šampionatu Formule jedan debituje, pošto je Ros Bron preuzeo tim Honde koja se krajem prošle godine povukla iz Formule jedan zbog svetske ekonomske krize i bilo je neizvesno da li će se ekipa uopšte takmičiti.

Veliki uspeh nove ekipe zaokružio je Brazilac Ruben Barikelo, koji je trku završio kao drugoplasirani.

To je prvi put od 1977. godine i ekipe Volf da debitantska ekipa pobedi u šampionatu Formule jedan, a takođe i prvi put posle 1954. godine od Huana Manuela Fanđa i Karla Klinga u Mercedesu da debitantska ekipa na jednoj trci osvoji prva dva mesta.

"Ovo nije moje najbolje izdanje, ali sam pobedio. Ovo je takođe i pobeda za tim, jer svi brinemo. Ne moram da podsećam šta se sve dešavalo i koliko nam je trebalo da dođemo do takmičenja", rekao je Baton posle trke.

"Kraj trke je kao iz bajke. Neko će reći da je šteta što se trka završila sa sigurnosnim vozilom na čelu, ali meni to nije važno, zanima me samo pobeda", dodao je on.

Baton je startovao sa pol pozicije i prednost je uspeo da zadrži tokom čitave trke a po ulasku na cilj pohvalio ga je direktor ekipe Ros Bron.

"Fantastično si obavio posao. Čestitam, zaslužio si pobedu", rekao je tada Bron.

Ekipa Red Bul kažnjena je sa 50.000 dolara, a vozač Sebastijan Fetel će sledeću trku u Formuli jedan početi sa pomeranjem od 10 startnih mesta, pošto je izazvao sudar dok se borio za drugu poziciju na današnjoj trci za Veliku nagradu Australije u Melburnu.

Na trci za Veliku nagradu Australije pobedio je Britanac Dženson Baton iz debitantske ekipe Bron GP, dok je drugo mesto pripalo njegovom klupskom kolegi Rubensu Barikelu.

Vozač Tojote Jarno Truli bio je treći, ali mu je taj rezultat oduzet zbog nedozvoljenog obilaženja dok je na stazi bilo sigurnosno vozilo, pa je njegovo treće mesto dodeljeno tada četvrtom na cilju, aktuelnom svetskom šampionu iz Meklarena Luisu Hamiltonu.

Sudije Formule jedan su saopštile da je Fetel tri kruga pre kraja izazvao incident, kada je izbacio sa staze vozača BMW Zaubera Roberta Kubicu.

(old_image)Nemački vozač je nakon toga sa oštećennim prednjim delom vozila nastavio trku, ali je u narednom krugu ipak morao da odustane.

"Bili smo u dobroj poziciji, ali nekoliko krugova pre kraja trke napravio sam glupi incident sa Robertom. Kada smo se sudarili on je bio ispred mene, ali nisam mogao da ga izbegnem. Nisam mogao da se zaustavim, ili da skrenem. Žao mi je što smo obojica morali da završimo trku pre vremena", rekao je Fetel.

"Možda je trebalo da ga propustim i zadovoljim se trećim mestom, ali takav je život", dodao je on.

Fetel je kažnjen sa pomeranjem od 10 pozicija na narednoj trci Formule jedan, sledeće nedelje u Maleziji.

Sudije su kaznile ekupu Red Bul sa 50.000 dolara jer su savetovali Fetela da i posle incidenta nastavi trku.

Kubica smatra da ga je taj incident možda koštao pobede.

"Imao sam priliku da trijumfujem, jer su Baton i Fetel na bolidima imali meke gume, dok sam ja vozio sa tvrdim, zbog čega sam mogao da vozim brže. Fetel i ja smo ostvarili dobre rezultate na jučerašnjem treningu, ali odlazimo iz Melburna bez bodova. To je velika šteta", rekao je Kubica.

Aktuelnom svetskom šampionu u Formuli jedan vozaču Meklarena Luisu Hamiltonu dodeljeno je treće mesto u generalnom plasmanu trke za Veliku nagradu Australije u Melburnu, jer je trećeplasirani Jarno Truli kažnjen zbog obilaženja dok je na stazi bilo sigurnosno vozilo.

Hamilton je trku završio na četvrtom mestu, sa nešto manje od tri sekunde zaostatka za prvoplasiranim vozačem ekipe Bron GP Džensonom Batonom. Vozač tima Bron GP Rubens Barikelo bio je drugi, a Truli iz Tojote treći.

Sudije Formule jedan su naknadno utvrdile sa je Truli obišao Hamiltona dok je sigurnosno vozilo bilo na stazi i dodelile mu kaznu od 25 sekundi.

Posle te kazne Truli je ostao bez bodova, a vozaču Meklarena je pripalo treće mesto.

Pogledajte još