Romi i dalje diskriminisani i nezaposleni

BEOGRAD, 15. oktobra 2012. (Beta) - Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović izjavio je u ponedeljak da se položaj Roma nije popravio proteklih godina, jer su oni i dalje "diskriminisani, nedovoljno obrazovani i nezaposleni".

"Nezaposlenost se medju romskom populacijom kreće izmedju 90 i 95 odsto, a posao ne mogu da nadju čak ni oni sa završenim fakultetom", kazao je Mihajlović na skupu "Evropske integracije i inkluzija Roma", koji se održava u Beogradu.

On je naveo da život Roma nije poboljšan i istakao da nije istina da nema dovoljno sredstava za inkluziju Roma.

Narodni poslanik i predstavnik Roma u Skupštini Srbije Srdjan Šajn takodje je istakao da je potrebna bolja kontrola sredstava koja Srbiji stižu, a namenjena su upravo projektima koji treba da poprave položaj Roma.

"Ne zna se gde je proteklih 4-5 godina utrošeno izmedju 50 i 70 miliona eva. Za zemlju kao što je Srbija to je veliki novac i treba utvrditi gde on odlazi", kazao je Šajn.

Predstavnik Delegacije evropske unije u Srbiji Luka Bjankoni podsetio je da se i u najnovijem izveštaju EU pominje da su Romi u Srbiji i dalje diskrimisani, nedovoljno uključeni u društvene tokove i najsiromašniji.

On je ukazao da to nije slučaj jedino sa Srbijom i da se čitava Evropska unija bori sa istim problemom.

Foto: http://www.mc.rs

Pogledajte još