Preispitati odluku o tome ko održava puteve

BEOGRAD, 16. oktobra 2012. (Beta) - Ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović najavila je u utorak da će predložiti da se preispita odluka da 6.082 kilometara puteva u Srbiji predje u nadležnost lokalne samouprave.

Ona je na konferenciji "Finansiranje infrastrukture na lokalnom nivou - mogućnosti i izazovi" kazala da je tom "papirološkom odlukom" u nadležnost lokalne samouprave prešlo 5.008 kilometara u centralnoj Srbiji, 702 u Vojvodini, a ostalo u Beogradu.

"Ministarstvu finansija predložićemo da se još jednom preispita opravdanost te odluke jer je čak 10 opština u nadležnost dobilo za održavanje skoro 100 kilometara puta", kazala je Kalanović.

Najavila je da će se predložiti i kratkoročni model za održavanje, prema kome bi za zimsko održavanje puteva i dalje bili nadležni "Putevi Srbije" i za to bi iz budžeta bilo izdvojeno 900 miliona dinara, odnosno 150.000 po kilometru, dok bi za letnje i tekuće održavanje tih puteva bilo predvidjeno 3,41 milijarda dinara, ili 500.000 dinara po kilometru.

Prema njenim rečima, uveo bi se i centralizovani investitorski nadzor a to znači da opštine ne bi mogle da dobiju novu tranšu bez dokaza o održavanju puteva.

Pogledajte još