Azilanti iz Vranja najčešće odlaze u Nemačku

VRANJE, 17. oktobra 2012. (Beta) - Lažni azilanti iz Vranja najčešće odlaze u Nemačku, u novije vreme i u Švedsku, a znajući da neće dobiti azil ipak putuju u te zemlje zbog pomoći koju primaju dok se njihov predmet ne reši, izjavila je u sredu poverenica za izbegla i raseljena lica u Vranju Zorica Perić.

Perić je agenciji Beta rekla da se lažni azilanti, medju kojima najviše ima Roma, u roku od nedelju do 15 dana po povratku iz jedne zemlje gde im je odbijen zahtev za azil pakuju i odlaze u drugu zemlju sa istim zahtevom.

"Mesečno se kod nas prijavi jedna do dve porodice koje su dobrovoljno ili prinudno vraćene iz zemalja EU gde im je odbijen zahtev za azil, ali sigurno je da takvih slučajeva ima mnogo više ali se ne prijavljuju jer se plaše, a i zato što nameravaju da ponovo idu u drugu zemlju EU sa istim zahtevom", kazala je Perić.

Prema njenim rečima, tražioci azila koji se po povratku iz zemlje gde su odbijeni prijavljuju kod poverenika za izbegla i raseljena lica, navode da su to uradili jer im je to izvor prihoda, i da za 300 do 400 evra, koliko dobiju tokom boravka u Nemačkoj dok čekaju da se zahtev za azil reši, kad se vrate u Srbiju mogu da poplaćaju račune i vrate dugove.

Pogledajte još