Odsekla učenicama kose jer nisu nosile marame

LUKSOR, 18. oktobra 2012. (Beta) - Jedna učiteljica u južnom Egiptu odsekla je dvema 12-godišnjim devojčicama kosu jer nisu nosile muslimanske marame, rekao je u četvrtak otac jedne od devojčica.

On je naveo da je učiteljica 10. oktobra naterala devojčice da stoje dva sata sa rukama iznad glava, i potom ih je ošišala. On je podneo tužbu protiv učiteljice zbog tog incidenta.

Učiteljica je za za egipatski list Al Ahram rekla da je devojčicama odsekla "ne više od dva centimetra" kose, i da je to uradila pošto ih je više puta upozorila da pokriju glave, što one nisu učinile.

Guverner provincije Luksor, u kojoj se incident desio, nazvao je ponašanje učiteljice "besramnim" i dodao da je ona premeštena u drugu školu.

Grupe za zaštitu ljudskih prava smatraju da su islamski konzervativci ohrabreni uspehom grupa poput Muslimanskog bratstva i ultra konzervativnih Salafita na parlamentarnim i predsedničkim izborima, zbog čega su počeli "posebno drsko" da nameću svoje standarde drugim Egipćanima, navodi agencija AP.

Ovaj incident usledio je posle velikog broja pravnih slučajeva protiv Egipćana, pretežno hrišćana, koji su navodno iskazali nepoštovanje prema religiji.

Pogledajte još