Posebna pažnja zaštiti dece

BEOGRAD, 18. oktobra 2012. (Beta) - Šef delegacije Evropske unije (EU) Vensan Dežer izjavio je u četvrtak da u borbi protiv trgovine ljudima posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti dece, jer od ukupnog broja žrtava trgovine ljudima u svetu, polovinu čine najmladji.

"Zato i škole moraju aktivno učestvovati u edukovanju dece o problemu trgovine ljudima", poručio je Dežer na okruglom stolu pod nazivom "Igrajte se sa decom, ne igrajte se decom" koji je organizovan povodom 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

Skup, koji je posvećen promovisanju mera i propisa za zaštitu dece od opasnosti koje trgovina ljudima donosi, organizovale su nevladine organizacije "Atina" i Centar za integraciju mladih uz podršku Nemačke organizacije za medjunarodnu saradnju, Delegacije EU u Srbiji i Info centra EU u Beogradu.

Šef delegacije EU u Srbiji rekao je da je nivo svesti o problemu trgovine ljudima porastao u Srbiji u poslednjih pet godina, što je posledica pojačanih aktivnosti nevladinih organizacija i državnih organa u rešavanju tog problema.

"Svake godine, više od 800.000 ljudi postanu žrtve prekogranične trgovine ljudima, što jasno pokazuje da se suočavamo sa problemom koji ima medjunarodni karakter", naveo je Dežer.

Pogledajte još