Izbegavajte ova pića: Neprijatelji dobre linije!

Skriveni neprijatelji po naše zdravlje i vitku liniju nalaze se svuda pa pogledajte na šta bi sve trebalo pripaziti.

Kafa sa šlagom

Kada se priprema s mlekom koje sadrži dva posto mlečne masti, velika kafa sa šlagom može sadržati i do 800 kalorija. Ovakva pića su obično i jako slatka što znači da sadrže i veliku količinu šećera.

Voda s ukusom

Vode s ukusom obično sadrže par vitamina više od obične vode, ali u većini slučajeva takođe sadrže i dodani šećer. Stoga sledeći put kad kupujete vodu s ukusom proverite na deklaraciji sadrži li uz prirodne ukuse i šećer. Ako da – radije je ostavite na polici.

Dijetalna pića!

Iako pića koja su označena kao dijetalna sadrže manje kalorija, isto tako ne sadrže nikakva nutritivna svojstva. Ako ćete piti ovakva pića, najbolje je zadržati se na jednom dnevno jer sve više od toga naneće vašem organizmu više štete nego koristi.

Alkoholna pića

Dokazano je da umereno konzumiranje alkoholnih pića, jedno ili dva dnevno, može učiniti dosta dobrog po vaše zdravlje. Alkohol povećava nivo dobrog holesterola, podstiče cirkulaciju i popravlja metabolizam. Sve više od preporučene doze može dovesti do raznih zdravstvenih problema kao i do povećanja telesne težine. Studija Američkog udruženja za borbu protiv raka dokazala je da je rizik od oboljenja od raka za 36 posto veći kod ljudi koji su previše uživali u alkoholu od onih koji su ga konzumirali umereno ili ga uopšte nisu konzumirali.

Energetska pića

Energetska pića su proizvodi koji su većinom na bazi kofeina. Problem s tom vrstom pića je da obično sadrže previše kofeina i šećera pa iako će vam u trenutku zaista podići energiju, na kraju će vas ipak naglo spustiti. Kada poželite da podignete nivo energije, radije popijte šoljicu zelenog čaja ili pojedite šaku oraha. Učinak će biti isti bez opasnosti po vaše zdravlje.

Pogledajte još