Nema promena budzetskih kvota

BEOGRAD, 19. oktobra 2012. (Beta) - Pomoćnik ministra prosvete Slobodan Stupar izjavio je u petak da je broj studenata koji se školuje o trošku budžeta propisan zakonom i da tu ne može biti promena.

Studenti Fakulteta likovnih umetnosti od utorka protestuju i blokiraju nastavu tražeći da svi koji imaju maksimalanih 60 bodova dobiju status budžetskih studenata. Oni tvrde da će skoro 15 odsto studenata sa maksimalnim brojem bodova morati da plaća školarinu.

"Kvotu budžetskih studenata donosi Vlada, ali na predlog fakulteta. Zakonom je predvidjeno da o trošku budžeta može da se školuje 20 odsto studenata više nego godinu dana ranije", kazao je Stupar.

On je podsetio da se studenti sa maksimalnim brojem bodova rangiraju u okviru predvidjenih budžetskih kvota, ali da to ne mora da znači da će se i svi školovati o trošku budžeta.

Povodom dugovanja zbog kojih pojedinim fakultetima preti isključenje grejanja, Srtupar je rekao da će narednih dana stići sredstva dovoljna za reprogram dugovanja i da će radijatori u fakultetskim zgradama biti topli.

Pogledajte još