Državne garancije za kredit Srbijagasu

BEOGRAD, 19. oktobra 2012. (Beta) - Vlada Srbije dostavila je Skupštini predlog zakona o davanju po hitnom postupku državnih garancija za kredite Srbijagasu ugovorene sa sedam domaćih i stranih banaka u ukupnoj vrednosti od 190 miliona evra.

Srbijagas će kredit koristiti za održavanje tekuće likvidnosti, a izdavanje državne garanacije za tu pozajmicu predvidjeno je Zakonom o budžetu Srbije za 2012. godinu.

Krediti će biti uzeti od OTP banke (10 miliona evra), Volksbanke (70 miliona evra), Vojvodjanske banke (20 miliona evra), Socijete ženeral banke (10 miliona evra), Unikredit banke (10 miliona evra), Amsterdam trejd banke (20 miliona) i Dojče banke (50 miliona).

Predvidjeno je da svi krediti budu otplaćeni u roku od tri meseca, a godišnje kamata će biti u visini tromesečnog EURIBOR-a plus bankarske marže koje se kreću od 5,98 do 7,25 odsto.

Skupština Srbije je u julu 2012. godine odobrila državne garancije za kredite u vrednosti 210 miliona evra koje Srbijagas uzeo od šest komercijalnih banaka.

Pogledajte još