Budućnost sahranjivanja: Online grobovi?!

Krajem septembra počeo je sa radom veb sajt koji omogućava da pokojnike ispratite na “onaj svet” i online putem. U budućnosti, kada neko umre, sem parcele na groblju moraće da ima i internetsku grobnu parcelu, prenosi "Mondo".

Sajt www.memmento.com omogućava da ljude koji su preminuli sahranite i na internet groblju koje možete posetiti kada god poželite. Svaki pokojnik dobija svoju adresu, koju možete podeliti sa drugim osobama, i to putem linka ili direktno na Facebooku, Twitteru i drugim mrežama.

Sajt je omogućio uređivanje nadgrobne ploče, uklesavanje poslednjeg pozdrava, poruke ili stiha, izmenu nadgrobne slike koliko god puta i kada god hoćete, uređivanje “eksterijera” grobnog mesta itd. Memmento nije zaboravio ni uobičajene “rituale” prilikom posete groblju, poput paljenja sveća i kandila ili ostavljanja cveća i ljubljenja slike pokojnika.

Nakon učlanjenja dobijate besplatno 100 kredita, koje možete upotrebiti za podizanje nadgrobne ploče, uređenje cvetne aleje, kupovinu premijum sveća i drugih pratećih sadržaja. Kada iskoristite dobijeni kredit novi ćete morati da kupite, a njega potom možete upotrebiti i za izbor muzike tokom posete pokojniku, nove vrste cveća, za ostavljanje sveća sa posvetom ili imenom i druge premijum servise.

Na naslovnoj stranici Memmenta nalazi se “Zid nezaborava” sa imenima svih virtuelno sahranjenih, koji počivaju u okviru online groblja. Prelaskom miša preko imena otkrivaju se neki od detalja o pokojniku ili neke od poruka, koje su mu ostavljene.

Bez obzira na to što mnogima ovako nešto izgleda bizarno, virtuelno groblje ima svojih prednosti. Čin sahranjivanja je intiman i diskretan onoliko koliko to korisnik poželi. Ovo groblje možete posetiti kada osetite potrebu za tim – u pola noći, sa bilo koje tačke na planeti samo da biste ostavili novu posvetu ili komentar. Ovo groblje niko ne može da oskrnavi, da pogazi cveće ili ošteti spomenik nehotice.

Šta vi mislite o virtuelnim grobljima - bizarno ili realno?

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.