Partizan – CSKA: Veličković za kraj

Košarkaši Partizana završili su ovogodišnju misiju u Evroligi, nakon tri uzastopna poraza od ekipe CSKA u četvrtfinalu ovog takmičenja. Iako su mnogi verovali da će se u Beogradu igrati minimum dva meča, moskovljani su svoju snagu pokazali već u prvoj utakmici i malo uz pomoć sudijske trojke uspeli da sa maksimalnih 3:0 počnu da pakuju kofere za F4, koji će se igrati u Berlinu od 1. do 3. maja.

Rusi su prvi meč kod kuće dobili sa 56:47, drugi sa 77:50, a u Beogradu su slavili sa 56:67 (14:15, 14:18, 10:19, 18:15). Dominaciju su iskazali još na početku, a u prilog tome ide i činjenica da crno-beli nisu vodili ni jednom. Čak ni publika, koja je u Areni ispunila 21 350 mesta, nije uspela da ponese svoj tim do pobede i još jednog meča u našoj prestonici. Rekord posete od 22 500 navijača, napravljen u meču sa Panatinaikosom, protiv CSKA nije bio ugrožen.

Jedini igrač koji se istakao u Partizanu tokom treće utakmice sa aktuelnim evropskim prvakom bio je Novica Veličković sa učinkom od 26 poena, a priznanje za odličnu igru tokom ove sezone u vidu titule za MVP-a februara uručeno mu je pred početak utakmice:

„Mislim da je ovo bila izvanredna sezona i nadam se da su svi videli koliko smo se borili, ali i koliko vredimo. Žao mi je što je ovo bila poslednja utakmica ui Evroligi, ali moramo to da prihvatimo i da se okrenemo ka Jadranskoj ligi i domaćem prventvu. Mislim da ćemo samo potvrditi da smo najbolji.

O svojoj sjajnoj igri i trofeju Veličković skromno dodaje:

„Mi smo tim i ne želim da ističem sebe. Kolektiv nas je održao cele sezone i to je ono što nas najviše krasi. Ovde smo došli isključivo zahvaljujući zajedništvu koje smo izgradili."

O tome šta prognozira ekipi CSKA Novica kaže:

„Oni imaju veliko iskustvo. U završnicama velikih takmičenja su već dugo i mislim da znaju kako da se izbore sa tim. Čestitam im na plasmanu i želim im sreću u Berlinu.

Veličković je rekao da o napuštanju Partizana još ne razmišlja, jer do kraja sezone ima da se igra još dosta.

Najveće razočaranje poslednje utakmice sa CSKA stiglo je od Uroša Tripkovića, koji je meč završio sa nulom, a Stefan Lazme zbeležio je samo 2 poena.

U prepunoj Areni bilo je mnogo negodovanje upućenih sudijskoj trojci, Grcima Voreadisu i Koromilasu, odnosno Špancu Martinu. Partizanu su dosuđene čak 34 lične greške, a Rusima samo 14. Svoj bes jedan od navijača iskazao je tako što je sudije gađao mobilnim telefonom na kraju meča, a huk zviždanja i povika koji su upućeni sudijama na kraju nadmašili su svako prethodno navijanje.

Iako je tokom prvog poluvremena Partizan uspevao da održi razliku do maksimalnih -5 igra koju su pokazivali nije davala prevelike nade da se može trijumfovati. Ozbiljniju prednost Rusi su ostvarili već na startu treće četvrtine i uspeli da dođu do +9, koje su održavali do samog kraja.

Ovom pobedom CSKA je jedini tim koji je posle tri utakmice obezbedio plasman na F4. Olimpijakos protiv Reala vodi sa 2:1, Taukeramika je u meču sa Barselonom dobila dve utakmice, a Panatinaikos je jednom poražen od Montepaskija.

Kapiten Partizana, Pera Božić, kaže da je tokom Evrolige dosta energije potrošeno, ali da glavne stvari njegov klub tek očekuju:

Evroliga je gotova i sada se okrećemo odbrani trofeja. Dosta smo se potrošili, ali to je deo posla. Žao mi je samo što ne možemo bar još jedan meč da odigramo pred 22 000 ljudi. CSKA je odličan tim, sa mnogo iskustva i puno velikih utakmica, koje mi nismo još prošli.

Uprkos zasluženoj pobedi moskovljana, nakon meča se dosta pričalo o suđenju. Da nije po sredi samo pravdanje i prazna priča potvrdio je i trener Rusa, koji se vidno razljutio na konferenciji kada ga je naš novinar upitao da prokomentariše i taj segment utakmice:

„Zar mislite da sam ja idiot? Možda hoćete da ispadnete pametni? Trebalo bi da imate malo poštovanja“, rekao je Ektore Mesina.

Pre toga, ovaj stručnjak je pohvalio Partizan i rekao kako su tim koji će u budućnosti praviti odlične rezultate. Igru svog tima i plasman na F4 ocenio je kao veliki uspeh, jer sedmi put za redom uspevaju da uđu u završnicu i budu među četiri najbolja tima Evrope.

Disciplinska komisija Evrolige pokrenula je na dan utakmice postupak protiv trenera Vujoševića zbog komentara koje je davao nakon prav dva meča u Moskvi na račun regularnosti utakmica.

Katarina Stojković 
01. 04. 2009.

Pogledajte još