Više od 600 milijardi dolara nelegalno izneto iz Kine

PEKING, 26. oktobra 2012. (Beta-AP) - Kineski investitori su tokom prošle godine, izbegavajući državnu kontrolu, izneli iz zemlje više od 600 milijardi dolara, navodi se u studiji grupe za monitoring Global fajnenšel integriti (GFI).

Stručnjaci ocenjuju da je jedan od razloga neprijavljenog iznošenja novca iz zemlje nezadovoljstvo zbog bankarskog sistema koji pomaže državnim kompanijama na račun štediša.

Veruje se da kineske kompanije iznose novac iz zemlje da bi investirale, ali i da taj novac vraćaju u zemlju predstavljajući ga kao stranu investiciju kako bi dobili poreske olakšice i druge podsticaje.

Količina novca koji se iznosi iz zemlje porasla je sa 172,6 milijardi dolara 2000. na 602,9 milijardi 2011, a za tih 11 godina izneto je ukupno 3,8 hiljada milijardi dolara, navedeno je u izveštaju GFI.

U izveštaju GFI se dodaje da se 86 odsto tog novca iznosi iz zemlje putem prevara u fakturisanju, tako što se kineske kompanije dogovore sa stranim dobavljačima da plate više za uvezenu robu.

Veliki deo stranih direktnih investicija u Kini koje dolaze iz finansijskih centara kao što su Kajmanska ostrva, Luksemburg, Hong Kong ili britanska Devičanska ostrva u stvari su novac koje su kineske kompanije prethodno iznele iz zemlje.

Pogledajte još