Advokatima dati status službenog lica

BEOGRAD, 27. oktobra 2012. (Beta) - Advokatska komora Srbije je nezadovoljna što predloženim izmenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku (ZKP) nije obuhvaćeno dodeljivanje statusa službenog lica advokatima, rekao je u subotu predsednik komore Dragoljub Djordjević.

Na konferenciji "Predložene izmene i dopune novog Zakonika o krivičnom postupku" u Beogradu, DJordjević je podsetio na učestale napade na advokate i naveo da ni tvorci ZKP koji 15. januara stupa na snagu, kao ni tvorci izmena i dopuna tog zakona nisu predvideli da se advokatima da status službenog lica.

"Niko nije razmišljao da se advokatima da status službenog lica. Ne zbog nas, nego zbog gradjana. Ne mogu da shvatim da javni beležnici i izvršioci imaju taj status, a advokati nemaju", rekao je on.

Djordjevih je podsetio na napade čije su mete u poslednje vreme bili advokati. On je naveo da su na automobile tri advokata podmetnute bombe, da su dve bombe bačene na kancelarije advokata, kao i da su opasne supstance bačene u lice pojedinim advokatima.

Nijedan od tih slučajeva nije rešen i krivac kažnjen, istakao je predsednik Advokatske komore Srbije.

On je ocenio da advokati moraju da dobiju status službeog lica kako bi onaj ko možda planira napad na advokata znao da mu preti 30 do 40 godina zatvorske kazne.

Pogledajte još