Kristof Mecelder - dvadesetpetogodišnjak, a stariji defanzivac

BERLIN, 2. jula 2006. (Beta-AP) - Nemački fudbaler Kristof Mecelder ima samo 25 godina, a već je jedan od glavnih defanzivaca nemačke reprezentacije.
Mecelder se u oktobru vratio na teren posle pauze od skoro tri godine, zbog povrede Ahilove tetive. Od tada, borio sa s lakšim povredama, formom i vremenom.
To je fudbaler koji će u utorak u polufinalu Svetskog prvenstva u Nemačkoj, dakle, pred svojom publikom, morati da zaustavi italijanskog napadača Luku Tonija.
"To neće biti lako", priznao je Mecelder. "Nećemo imati previše šansi, pa ne smemo da dozvolimo njima da realizuju svoje. U ovoj fazi moramo više da se skoncentrišemo da odbranu".
Igrač Fjorentine, Toni, prošle sezone je bio najbolji strelac u italijanskoj Seriji A, sa 31 golom. Dva gola dao je na ovom Mundijalu, oba u pobedi do 3:0 protiv Ukrajine u četvrtfinalu.
Ali, Toni nije jedina pretnja za nemački gol. Italijani imaju snažnu napadačku liniju, a selektor Marčelo Lipi može da bira - Fračesko Toti, Alesandro del Pjero, Filipo Inzagi i Vičenco Jakinta.
Kada su se poslednji put sreli, u prijateljskoj utakmici u martu, Italija je pobedila sa 4:1. Uz sve to, Italijani su primili samo jedan gol na SP, i to autogol protiv SAD. To znači da Italijani imaju imperativ da prvi daju gol.
Odgovornost da to ne dozvoli pašće na 1,93 m visokog Meceldera, koji će u centru nemačke odbrane biti sa još višim, 1,96 m Perom Mertesakerom. Filip Lam biće na levom beku, a Arne Fredrih na desnom.
"Osnovni cilj odbrambene četvorke biće da spreči Italijane da daju gol", kazao je Mecelder, koji je prestao da se brije tokom Mundijala, i koji se neće obrijati sve dok je njegov tim u konkurenciji za titulu.
"I naši napadači imaće isti tretman. To će biti, na neki način, utakmica čekanja", dodao je.
Mecelderu ovo nije prvo SP. On je i 2002. igrao u timu koji je došao do finala, gde je izgubio od Brazila. On je čak imao i ulogu startera, pošto su se Jens Novotni i Kristijan Verns povredili neposredno pre prošlog SP.
Međutim povreda Ahilove tetive bila je veoma ozbiljna. Imao je dve operacije i propustio je 32 mesaca. Kada se vratio na teren, za Borusiju iz Dortmunda, teško se vraćao u formu, dosta je vremena proveo na klupi i nije bio u reprezentaciji na prošlogodišnjem Kupu konfederacija.
Ali, nemački selektor Jirgen Klinsman mu je ukazao povrenje i pozvao ga u reprezentaciju u oktobru. Posle kidanja mišića lista u maju ponovo je bio pod velikim znakom pitanja, ali Mecelder je i to prevazišao. Na putu do novog finala SP, ostala je Italija.

Pogledajte još