Istočna obala SAD se vraća u život

Njujork, najveći američki grad, posle više oblačnih, kišovitih i vetrovitih dana, najzad je obasjalo sunce, otvoreni su međunarodni aerodromi JFK i Njuark liberti, a i Vol strit se vratio u život posle dva dana.

Današnji dan u "Velikoj jabuci" je počeo gužvom, jer su mnogi počeli da se vraćaju na posao posle uragana, a na Bruklinskom mostu, koji je prethodna dva dana bio zatvoren zbog jakih vetrova, mogli su se videti džogeri i biciklisti, a saobraćaj je bio gust.

Tunel koji spaja Bruklin i Menhetn, kao i onaj koji povezuje Njujork sa Nju Džersijem, ostao je zatvoren.

Gradski autobusi voze besplatno, a škole, treći dan uzastopno, ne rade, jer se većina djaka oslanja na metro da bi stigla do njih.

Gradonačelnik Majkl Blumberg rekao je da bi moglo da potraje četiri ili pet dana pre nego što ne proradi metro, koji je pretrpeo najgoru štetu za svojih 108 godina postojanja. Visok nivo vode sprečava inspektore da utvrde tačnu štetu.

Oko 6,5 miliona domaćinstava i firmi je i dalje bez struje, uključujući četiri miliona u Njujorku i Nju Džersiju. Oluja je pokidala dalekovode čak do Viskonsina na zapadu i dve Karoline na jugu.

NJUJORK, 31. oktobra 2012. (Beta-AP)

Pogledajte još