Cilj da se država povuce iz biznisa

BEOGRAD, 1. novembra 2012. (Beta) - Cilj Vlade Srbije je da se država povuče iz biznisa, izjavio je u četvrtak državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Vlajko Senić.

Na predstavljanju ankete 1.000 preduzeća o vladinim reformama za bolje uslove poslovanja, koju je sprovela Američka agencija za medjunarodni razvoj (USAID), on je rekao da je namera vlade da uloga države u biznisu bude nevidljiva i da do toga dodje u "nekom kratkom periodu".

"Nije nam cilj da država ima sve veće i veće učešće u regulisanju, dozvolama, birokratiji i da se na taj način svojim angažovanjem ističe, već da bude nevidljiva kao što je slučaj u razvijenim zemljama", rekao je Senić.

Državni sektratar Ministarstva finansija je istakao da Vlada Srbije već preduzima korake za poboljšanje poslovnog ambijenta - modernizacija i reforma poreske administracije, ubrzavanje i pojednostavljivanje regulativa za gradjevinsko zemljište, koje predstavljaju najveću prepreku za dolazak investitora.

Senić je rekao da je za poslovanje i podizanje konkurentnosti preduzeća u Srbiji važno i donošnje novog budžeta za 2013. godinu i radikalna fiskalna konsolidacija, kao i izmene zakona o Narodnoj banci Srbije, o kojem raspravlja Skupština Srbije.

Pogledajte još