Pola miliona evra odštete za zamenu beba pre 25 godina

VARŠAVA, 2. aprila 2009. (Beta) - Na pola miliona evra procenio je danas sud u Varšavi duševne patnje i haos u životu dve poljske porodice kojima su u bolnici u Varšavi pre četvrt veka zamenjene bebe.

U isto vreme 1984. godine, u toj varšavskoj bolnici lečili su se od upale pluća bliznakinje porodice Ofmanjski i devojčica porodice Vježbicki stare nekoliko meseci.

Prilikom kupanja bolničarke su skinule bebama cedulju sa imenom, pomešale bebe, razdvojile bliznakinje i roditeljima bliznakinja dali da povedu kući tuđu devojčicu.

Istina je izašla na videlo sasvim slučajno, pošto su zajednički poznanici na ulici stalno mešali jednu s drugom Kasju Ofmanjski i Editu Vježbicki, iako formalno, prema krštenici nisu imale nikakve rođačke veze.

Prijatelji su organizovali osamnestogodišnjakinjmama susret a preneražene koliko liče jedna na drugu, zatražile su genetske testove koji su pokazali da su njih dve zaista biološki sestre.

Posle početne euforije i radosti život obe porodice pretvorio se, međutim, u haos.

Porodice su rešile da se deca ne vraćaju biološkim roditeljima pošto su već odrasle.

Roditelji do danas nikako da savladaju osećaj krivice da nisu prepoznali da vode kući tuđe dete, ali najgore s promenom izlaze na kraj bliznakinje.

Edita koja je bila sama u tuđoj porodici povukla se sasvim u sebe a njena bliznakinja Kasja kao pravu sestru doživljava Ninu s kojom je odrastala 18 godina.

Roditelji devojaka traže na sudu odštetu od države od 2002. godine a danas je sud u Varšavi odlučio da im prizna 500.000 evra uz kamate za haos koji je u njihovim životima napravila zamena beba.

dpp/tbv/dar

Pogledajte još