Asadu osiguran izlaz iz zemlje ako stane rat

RIJAD, 6. novembra 2012. (Beta-AP) - Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron (David Cameron) ukazao je u utorak da bi se predsedniku Sirije Bašaru Asadu moglo omogućiti bezbedan izlazak iz zemlje ako bi se time garantovalo okončanje tamošnjeg gradjanskog rata.

Kameron je rekao televiziji Al Arabija da bi medjunarodna zajednica trebalo da razmotri sve što bi "tog čoveka izvuklo iz zemlje" i omogućilo "bezbednu tranziciju vlasti" u Siriji.

"Sasvim sigurno mu ne nudim izlaznu strategiju da dodje u Britaniju, ali ako hoće da ode, može da ode - to se može srediti", rekao je Kameron u Abu Dabiju, gde boravi u sklopu trodnevne turneje po zemljama Persijskog zaliva i Bliskog istoka.

Prema rečima sirijskih aktivista za ljudska prava, više od 36.000 ljudi je poginulo u Siriji otkako je tamo u martu 2011. godine izbila pobuna, koja se vremenom pretvorila u gradjanski rat, u kojem nijedna strana nema preimućstvo.

"Naravno", dodao je Kameron, "radije bih ga video kako se suočava sa punom snagom medjunarodnog prava i pravde zbog onog što je učinio".

Pogledajte još