Dodeljene prve nagrade "Kratkog metra"

Nagradu FIPRESCI za najbolji domaći film na festivalu "Kratki metar" osvojio film Igora Toholja "Tačka prekida".

Reditelj filma "Tačka prekida" Igor Toholj, inače i urednik filmskog programa DKSG, ovogodišnji je dobitnik nagrade filmskih kritičara Srbije (FIPRESCI) za najbolji domaći film i nagrade žirija Srpskog ogranka Međunarodne federacije filmskih kritičara za najbolji domaći angažovani film na 56. beogradskom festivalu kratkometražnog i dokumentarnog filma, popularnom "Kratkom metru". 

Film "Tačka prekida" govori o Milenku Dževeru, mašinovođi iz Žednika kod Subotice, koji je usmrtio dvadeset troje ljudi vozom kojim je upravljao. 

Ostale nagrade

Nagrada filmskih kritičara Srbije za najbolji međunarodni film dodeljena je nemačkom reditelju Johanu Kuhu za film "Izlaz", dok je Udruženje filmskih umetnika Srbije "Jovan Aćin" nagradilo Bojana Cvetkovića za film "Dobrodošli u Italiju".

Ovogodišnju nagradu Udruženja filmskih umetnika Srbije neće činiti i novčana nagrada, jer je konkursna Komisija za kinematografiju donela odluku da ona bude ukinuta.

Dodeljena je i nagrada Međunarodne asocijacije animiranog filma (ASIF), koja je pripala autoru Ivanu Ramadanu iz BiH za animirani film "Tolerancija".

Uskoro ćemo saznati i ko će osvojiti Zlatnu medalju Beograda za najbolju produkciju grupe filmova, zatim četiri diplome festivala za najbolji snimateljski rad, animaciju, montažu i za najbolju muziku ili dizajn zvuka, kao i nagradu za najbolji film u okviru takmičarskog programa "Nova svetlost".

Žiri koji odlučuje o nagradama čine Žan Pjer Rem, Ari Gold, Nenad Puhovski, Marko Jeftić i Marko Glušac.

K.M.

Pogledajte još