Ministarka Slavica Đukić Dejanović savetuje - 14 udaha vraća mir

Ne možemo da pobegnemo od stresa, ali naša reakcija na stresne događaja mora da bude drugačija od onoga kako većina obično reaguje - kaže prof. Slavica Đukić Dejanović.

- Ne treba odmah odreagovati „što baš meni to da se desi“, nego „i drugima se dešava, većina drugih ume iz toga da izađe, i ja ću“. Treba malo usporiti odluke, donositi ih sa promišljanjem. Na taj način će se zaštititi organizam od štetnih efekata stresa. I bez obzira na to što sam veliki protivnik korišćenja bensedinskih preparata, nekada ih treba uzeti, ali to treba da ordinira stručnjak. Nekada ovakav lek može da spreči da nastanu posledice - kaže za "Večernje novosti" Slavica Đukić Dejanović.

Usporiti disanje

- U takvim situacijama treba sesti potpuno opuštenih mišića ruku i nogu, kao da ćemo da zaspimo, i usporiti disanje. Obično je disanje u traumatičnim situacijama površno i kratko, i trebalo bi ga usporiti. Prava mera je da se u minuti udahne i izdahne samo 14 puta. To je dovoljno za dobru ventilaciju. Uz to, treba usmeriti i misli na nešto lepo, prijatno ili bar neutralno. Taj kratak beg misli, opuštenost mišića i pravilno disanje pomažu da se primiri lupanje srca, smanji strah i da se vidi da zapravo bez tableta i bez terapeuta može da se kontroliše neugodnost. To osećanje da sopstvenom snagom možemo da kontrolišemo situaciju je zapravo jako važna prevencija posledica stresa - trdi prof. Đukić Dejanović.

(old_image)

Kada se nađemo u problemu, kaže ona, trebalo bi da prizovemo u sećanje činjenicu da smo se već nekada našli u sličnoj situaciji. I neke fizičke vežbe mogu da pomognu da se relaksiramo, a određene misaone vežbe na trenutak da nas odvoje od onoga što nas traumira. Razgovor o stresu, takođe, opušta.

- Kada se kaže „razumem da je problem veliki“ nekome ko ima utisak da ga niko na svetu ne razume i da su se svi urotili protiv njega, to deluje opuštajuće i onaj ko je pod stresom počinje drugačije da razmišlja - objašnjava ministrarka.

- Na agresiju nikada ne treba odgovoriti agresijom. Onog momenta kada uđemo u agresivni dijalog jedni druge podstičemo, a to nam je svima dobro poznato iz bračnih relacija. Naravno, ne treba dozvoliti da vas neko tuče i vređa beskrajno, jer umerena agresija je znak zdravlja, ali ako je neko kontinuirano bezobrazan to se mora prekinuti- istiće Đukić Dejanović.

Pogledajte još