Bramerc: Nikolićeva izjava o genocidu neprihvatljiva

Takve izjave su u potpunoj suprotnosti sa presudama Međunarodnog suda pravde i Haškog suda prema kojima se genocid desio, a oba suda su instance nadležne da o tome odlučuju, rekao je Bramerc u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Prema njegovom mišljenju, takve izjave predstavljaju nepoštovanje žrtava i preživelih tih zločina.
"I kao poslednje, takve izjave ne doprinose pomirenju. Kad negirate nešto što je evidentno, vi naravno time ne otvarate vrata pomirenju i mirnom suživotu", rekao je Bramerc.

Povodom izjave Radovana Karadžića da bi trebalo da bude nagrađen jer je "pokušao da spreči rat" u BiH, Bramerc kaže:
"Potpuno smo uvereni da je on igrao važnu ulogu u pripremi i sprovođenju etničkog čišćenja, da je igrao glavnu ulogu u genocidu u Srebrenici, da nosi jednu od najvećih odgovornosti u opsadi Sarajeva, baš kao i za pogibiju 10.000 Sarajlija. Sada reč ima odbrana."

Upitan o zdravstvenom stanju Ratka Mladića, Bramerc kaže da je njegovo stanje mnogo bolje nego kad je uhapšen i da se u zatvoru na najbolji način staraju o njegovom medicinskom tretmanu.

Premda 2014. godine ističe mandat Haškom tribunalu a u toku su još tri važna suđenja, Bramerc smatra da je 2015. godina realniji rok za njihov završetak.

(Tanjug)

Pogledajte još